Reciklažni centar još uvek nije izmešten iz Lapljeg Sela, meštani daju još malo vremena

Reciklažni centar u Lapljem Selu još uvek nije u potpunosti izmešten iako je rok koji su meštani na sastanku sa predstavnicima opštine Gračanica odredili prošao pre oko tri nedelje.

Prema rečima Vladimira Petkovića, meštanina ovog sela, koji je i jedan od protivnika izgradnje Reciklažnog centra u ovom mestu – od 14. aprila 2023. godine kad je održan sastanak meštana i predstavnika opštine Gračanica gde su meštani zatražili da se u roku od 15 dana izmesti Reciklažni centar iz ovog sela –  do danas to nije urađeno.

„Jesu pokrenuli izmeštanje, ali to još nije definitivno završeno. Navodno tamo gde treba to da presele imaju neke tehničke probleme, pa dok to ne završe. Inače su pokrenuli izmeštanje, tako da ćemo im dati još malo vremena i prostora i sačekaćemo da vidimo dokle će to izmeštanje da traje i kad će da se završi, ali mi svakako od naših zahteva nećemo odustati“, rekao je Petković.

Osim što kako kaže Petković nije ispoštovan rok meštana za izmeštanje, Reciklažni centar je čak nastavio da radi.

„Radili su oni i dalje, u manjem obimu su kamioni dolazili, ali i dalje tu neki kamioni stižu. Mi sad nemamo tačne informacije šta i koliko toga stiže, jer nemamo uvid u to niti možemo da uđemo tamo u taj centar, ali svakako je to bilo u manjem obimu i imam informaciju da su oni nešto mašina već odneli odatle i da su neke kontejnere navodno odatle odneli. E sada, kako će dalje situcija da se odvija videćemo. Pratimo situaciju pa ćemo da reagujemo blagovremeno“.

Dodaje da su meštani spremni da „još malo produže rok za iseljenje“, a da će onda  ukoliko se Reciklažni centar u potpunosti ne izmesti iz Lapljeg Sela preduzeti radikalnije poteze.  

„Mi smo i tada najavili da ćemo bukvalno radikalizovati protest, jer vidimo da smo razgovorima došli do kraja, da svaki dalji razvgovori neće imati smisla. Da li će to biti neki protest na ulici, neka blokada ulice ili tog Reciklažnog centra da ne dozvolimo kamionima da tu pristužu videćemo, ali iskreno se nadamo da će naši zahtevi biti ispunjeni kao što je i obećano“, navodi Petković.

Podsetimo na javnom sastanku sa meštanima Lapljeg Sela u ime opštine Gračanica, koja je potpisala sporazum sa privatnom kompanijom  (“Balkan Recycling&Energi L.L.C) govorio je direktor administracije Igor Aritonović koji je tada između ostalog rekao „da su se nadležni u ovoj kompaniji (“Balkan Recycling&Energi L.L.C.”) složili s tim da izmeste Reciklažni centar“ kao i da su „rukovodioci zatražili rok od tri do šest meseci za izmeštanje“.

Kompanija  “Balkan Recycling&Energi L.L.C.”

Kompanija “Balkan Recycling&Energi L.L.C.” sa kojom su Opština Gračanica i JKP „Ekologija“ 3.marta ove godine potpisali sporazum o saradnji u oblasti upravljanja otpadom na lokalnom nivou, osnovana je pre oko pet meseci, sa kapitalom od 1000 evra i jednim zaposlenim radnikom.

Na sajtu kosovske Agencije za registraciju biznisa navodi se da je kompanija “Balkan Recycling&Energi L.L.C.” registrovana 29.12.2022. godine, a da su direktori Jon Svarća (Jon Svarça) i Ana Ristović.

Navodi se i da je kompanija registrovana u opštini Gračanica, na adresi ulica “Kosovke Devojke”.

Na sajtu Agencije piše da je u pitanju “vrsta biznisa” – Društvo za ograničenom odgovornošću (DOO), sa kapitalom od 1000 evra, od čega je učešće Jona Svarće 60 odsto odnosno 600 evra, a Ane Ristović 40 odsto ili 400 evra.

Zbog čega se meštani Lapljeg Sela protive da Reciklažni centar bude u ovom mestu?

Sve je počelo 15.marta ove godine kada su meštani Lapljeg Sela, odnosno Metohijske ulice gde se nalazi Reciklažni centar žustro verbalno sukobili sa direktorom JKP “Ekologija” Dejanom Dimitrijevićem i direktorom Odeljenja javnih službi opštine Gračanica Vladicom Trajkovićem zbog odluke i potpisanog sporazuma da Reciklažni centar bude u naseljenom mestu –   u blizini kuća, bolnice i Srednjoškolskog centra. Smataju da će radom Reciklažnog centra u ovom mestu biti ugrožena životna sredina i zdravlje ljudi.

Rukovodstvu opštine  takođe zameraju i to što pre potpisivanja sporazuma sa njima nisu održali  javne rasprave, kao i to što se u predlogu lokacije koja je predviđena projektom ne navodi da se ona nalazi u naseljenom mestu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica