Opština Gračanica hoće da izmesti Reciklažni centar iz Lapljeg Sela u roku od šest meseci. Meštani traže da se to uradi za 15 dana

U Lapljem Selu je danas održan sastanak meštana ovog sela i predstavnika opštine Gračanica u cilju pronalaženja rešenja za “sporni” Reciklažni centar, koji se od pre nekoliko meseci nalazi u ovom mestu. Meštani su pre dve nedelje opštini Gračanica predali peticiju sa oko više od 600 potpisa građana, zahtevajući da se ovakva vrsta delatnosti u potpunosti izmesti van ovog sela.

Direktor Odeljenja administracije Opštine Gračanica Igor Aritonović rekao je okupljenim meštanima na današnjem sastanku da je opština Gračanica uz konsultacije sa kompanijom „Balkan Recycling&Energi L.L.C.” donela odluku da se Reciklažni centar izmesti iz Lapljeg Sela. Međutim Aritonović  tvrdi da je za to potrebno vreme, predloživši rok od tri do šest meseci dok se ovoj kompaniji ne obezbede uslovi za drugu lokaciju.  

“Vaš problem je rešen i izmestiće se, tu dileme nema. To je završena priča. Toga u Lapljem Selu biti neće”, rekao je Aritonović.

Meštani međutim na ovaj kompromis sa opštinom ne pristaju  već zahtevaju da se Reciklažni centar izmesti u roku od 15 dana. Takođe tvde i da iako je dogovor sa opštinom bio da će kompanija za recikliranje obustaviti svoj rad, to se nije desilo.

“Rekli ste da su oni dali tri do šet meseci za izmeštanje tog Reciklažnog centra. Mi smo apsolutno protiv toga i čak smo dali rok sa vremenom. Na prvom sastanku ukoliko se sećate Igore vi niste bili prisutni, a vi Vladice jeste, bilo je reči da će se naložiti inspekcijskim službama da zaustave rad trenutno dok se problem ne reši. Rad nikad nije zaustavljen, đubre je stizalo svaki dan i dan danas stiže. Znači apsolutno prvobitni dogovor nije ispoštovan”, rekao je Vladimir Petković.

Meštani Lapljeg Sela ističu da će ukoliko Opština Gračanica ne ispuni njihove zahteve preduzeti radikalnije mere.

 “Živim na 50 metara od te lokacije koja je bila predviđena za reciklažni centar. Danas smo imali vrlo sadržajan sastanak posle nekoliko održanih sastanaka, a ovaj mislim da je bio najprecizniji. Dogovoreno je da se u roku 15 dana, to im je neki poslednji rok da se reši ovo naše pitanje. Ako se ne bude ispunilo čuli ste predstavnika ulice on je rekao da ćemo u najgorem slučaju radikalizvati naše nezadovoljstvo i ići ćemo da dalje institucije rešavaju ovo naše pitanje, ako ne bude u pozivinom smislu rešeno za sve nas”, rekao je Siniša Jović iz Lapljeg Sela.

Novinar: Šta znači to da radikalizujete?

“Na primer masovnije okupljanje ili bi zatvorili pristup tom reciklažnom centru”, dodaje Jović.

Meštani su na današnjem sastanku izrazili nezadovoljstvo što sastancima i razgovorima više na prisustvuje direktor JKP “Ekologija” Dejan Dimitrijević, sa kojim su 15.marta ove godine imali žustru raspravu oko otvaranja Reciklažnog centra.

Medija centar obišao je mesto na kome se nalazi takozvani Reciklažni centar. Radnika nije bilo, zatekli smo nekoliko kanti za smeće i kontejner sa natpisom JKP “Ekologija” D.D. projekat Balkan Recycling.

Podsetimo, kompanija “Balkan Recycling&Energi L.L.C.” sa kojom su Opština Gračanica i JKP „Ekologija“ 3.marta ove godine potpisali sporazum o saradnji u oblasti upravljanja otpadom na lokalnom nivou, osnovana je pre oko tri meseca, sa kapitalom od 1000 evra i jednim zaposlenim radnikom.

Na sajtu kosovske Agencije za registraciju biznisa navodi se da je kompanija “Balkan Recycling&Energi L.L.C.” registrovana 29.12.2022. godine, a da su direktori Jon Svarća (Jon Svarça) i Ana Ristović.

Navodi se i da je kompanija registrovana u opštini Gračanica, na adresi ulica “Kosovke Devojke”.

Na sajtu Agencije piše da je u pitanju “vrsta biznisa” – Društvo za ograničenom odgovornošću (DOO), sa kapitalom od 1000 evra, od čega je učešće Jona Svarće 60 odsto odnosno 600 evra, a Ane Ristović 40 odsto ili 400 evra.

Današnjem sastanku nije prisustvovao niko od predstavnika ove kompanije.