Reciklažni centar u Lapljem Selu otvara kompanija osnovana pre tri meseca sa kapitalom od 1000 evra, jednim zaposlenim radnikom i dva direktora­?

Kompanija “Balkan Recycling&Energi L.L.C.” sa kojom su Opština Gračanica i JKP „Ekologija“ potpisali sporazum o saradnji u oblasti upravljanja otpadom na lokalnom nivou, osnovana je pre oko tri meseca, sa kapitalom od 1000 evra i jednim zaposlenim radnikom.

Ova kompanija je na osnovu tog sporazuma počela uređenje prostora za svoj rad u Lapljem Selu, gde je bilo sedište Poljoprivredno idustrijskog kombinata (PIK) “Ratar”.

Na sajtu kosovske Agencije za registraciju biznisa navodi se da je kompanija “Balkan Recycling&Energi L.L.C.” registrovana 29.12.2022. godine, a da su direktori Jon Svarća (Jon Svarça) i Ana Ristović.

Navodi se da je kompanija registrovana u opštini Gračanica, na adresi ulica “Kosovke Devojke”.

Na sajtu Agencije piše da je u pitanju “vrsta biznisa” – Društvo za ograničenom odgovornošću (DOO), sa kapitalom od 1000 evra, od čega je učešće Jona Svarće 60 odsto odnosno 600 evra, a Ane Ristović 40 odsto ili 400 evra.

Opština Gračanica je 3. marta u svom saopštenju za javnost navela da su sporazum u prisustvu gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić potpisali “direktor opštinskog Odeljenja javnih službi Vladica Trajković, direktor JKP Ekologija Dejan Dimitrijević i predstavnik kompanije „Balkan Recycling&Energi L.L.C.“.

Međutim u tekstu koji je objavljen sa fotografijama potpisnika, nije objavljeno i ime osobe koja je u kompanije „Balkan Recycling&Energi L.L.C.“, potpisala sporazum, niti je navedeno dosadašnje iskustvo ove kompanije u vezi sa upravljanjem otpadom.

Medija centar pokušavao je da na zvaničnom sajtu Opštine Gračanica pronađe potpisani dokument, ali on nije objavljen.

Meštani Lapljeg Sela već više od dve nedelje na razne načine protive se radu ove kompanije u ovom mestu, tvrdeći da se radi o reciklažnom centru, odnosno deponiji za privremeno skladištenje, razvrstavanje i pripremu otpada za reciklažu.  

Medija centar pokušao je putem broja telefona ove kompanije, koji je naveden na sajtu Agencije za registraciju biznisa stupi u kontakt sa predstavnicima ove kompanije, međutim broj je bio nedostupan.

Printscreen ARBK, foto MC
Printscreen ARBK
Izvor :
Medija centar Čaglavica