Sudskom savetu Kosova i Kazneno-popravnoj službi uručena donacija audio-vizuelne opreme iz SAD-a

Pomoćnik sekretara za Međunarodni biro za narkotike i vladavinu prava Sjedinjenih Američkih Država Tod Robinson koji boravi na Kosovu sastao se danas u Palati pravde sa predsedavajućim Sudskog saveta Kosova Aljbertom Zogajem i direktorom Kazneno-popravne službe Ismailom Dibranim sa kojima je potpisao sporazum o prijemu uređaja za audio i video snimanje koji će se, kako je rečeno, koristiti za snimanje sudskih ročišta.

Tom prilikom pomoćnik sekretara za Međunarodni biro za narkotike i vladavinu prava Sjedinjenih Američkih Država Tod Robinson rekao je da će ova donacija služiti kao sredstvo koje će poboljšati bezbednost u sudovima i zatvorima.

„Počastvovan sam što učestvujem na ceremoniji potpisivanja donacije audio-vizuelne opreme jer smatramo da ova oprema može poslužiti kao vrlo bitno sredstvo koje će unaprediti bezbednost sudova i zatvora i smanjiti teret jedinice za prevoz zatvorenika. Čestitam Sudskom savetu Kosova i Kazneno-popravnoj službi na njihovim naporima da ovaj projekat ostvare. Ova tehnologija pruža mnogo benificija uključujući i sigurnost pravosuđa, da pruža detaljne, tačne transkripte u sudskim procedurama na Kosovu. Digitalizacija sudova je budućnost i sa ponosom podržavamo angažovanja za modernizaciju Kosova“, rekao Robinson.

Predsedavajući Sudskog saveta Kosova Aljbert Zogaj rekao je da je Kosovo pre dve decenije u saradnji sa međnarodnim partnerima uspelo da izgradi nezavisne institucije, među kojima je, kako je rekao i pravosudni sistem i sudstvo, te da će ovom donacijom sudovi imati više transparentnosti, odgovornosti i integriteta.

“Konsolidovali smo zajednički pravosudni sistem i prihavtili smo najdemokratičnije vrednosti za pravosudni sistem podrazumevajući i uključivanje zajednica u pravosudni sistem. Samostalnost pravosudnog sistema i odgovornost ostaju najvažnijea pitanja za pravosuđe tako da smo zajedno sa partnerima uključeni u sveukupne reforme pravosudnog sistema”, rekao je Zogaj.

Generalni direktor Kazneno-popravne službe Kosova Ismailj Dibrani rekao je da je ova donacija među najvažnijim donacijama za Kazneno – popravnu službu.

“Popravnu službu danas mnoge međunarodne organizacije smatraju uspešnom pričom, zahvaljujući podršci Sjedinjenih Američkih Država. Današnja donacija je jedna od najvažnijih donacija za Kazneno-popravnu službu i pravosudni sistem uopšte, jer ćemo kroz ovaj sistem smanjiti potrebu za prevozom ljudi od suda do zatvora i obrnuto, čineći sudske procese bezbednijim i efikasnijim”, rekao je Dibrani.

Nakon potpisivanja sporazuma o prijemu uređaja za audio i video snimanje Tod Robinson se sastao i sa predstavnicima sudskog sistema, sistema tužilaštva i kazneno-popravne službe Kosova.

Danas pre podne Tod Robinson sastao se i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, ali ekipi Medija centra nije dozvoljeno da prati taj događaj, o čemu možete više saznati u posebnoj vesti.

Izvor :
Medija centar Čaglavica