Novinarima Medija centra nije dozvoljeno da prate događaj u predsedništvu Kosova. Ničić: Diskriminacija, kršenje prava na informisanje i zloupotreba moći

Novinarskoj ekipi Medija centra Čaglavica danas nije dozvoljeno da prati sastanak i konferenciju za novinare predsednice Kosova Vjose Osmani i pomoćnika sekretara Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i poslove sporoveđenja zakona SAD-a Toda Robinsona.

Službenik iz kabineta predsednice Kosova na ulazu u predsedništvo, nije želeo ni da sasluša novinarku i snimatelja Medija centra Čaglavica Sanju Đokić i Nebojšu Đokića, već je samo ponavljao neke njima nepoznate reči  “akreditimi, akreditimi, akreditimi” i pokazivao prstom da napuste zgradu, što su oni i uradili.

Medija centar je uz pomoć prevodioca kasnije došao do zaključka da je službenik predsednice Kosova najverovatnije od novinarke i snimatelja Medija centra tražio akreditacije za praćenje rada predsednice Kosova.

Novinarka i snimatelj Medija centra Čaglavica danas kod sebe nisu imali te akreditacije, jer se one već godinu dana nalaze u zgradi predsedništva Kosova.

Inače, zaposleni u Medija centru su u proteklih godinu dana više puta pokušavali da podignu svoje dvogodišnje akreditacije za koje su zahtev podneli još početkom 2023. godine, a poslednji put su to pokušali da urade jutros oko devet sati, ali im je kao i mnogo puta ranije rečeno, da službenik koji izdaje akreditacije nije tu i da ne mogu da ih podignu danas.

Pored novinara Medija centra Čaglavica isti problem su pre oko nedelju dana imali i brojni drugi srpski novinari kojima nije dozvoljeno da prate sastanak zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i predsednice Kosova Vjose Osmani.

Direktor Medija centra Čaglavica Budimir Ničić navodi da je u pitanju ne samo diskriminacija srpskih medija, već i očigledna zloupotreba moći službenika predsedništva Kosova.

“Kao je moguće da kad srpski novinari treba da podignu akreditacije službenik koji je zadužen za to ili nije tu, ili je zauzet i to traje već godinu dana. Dakle, u pitanju je očigledna zloupotreba moći službenika u predsedništvu Kosova, što je neprihvatljivo i što predstavlja kršenje ne samo prava novinara nego i naših građana da budu informisani. Pored toga takvo ponašanje ugrožava i demokratske vrednosti i integritet predsedništva kao institucije i očekujem od predsednice Vjose Osmani da takve zloupotrebe njenog osoblja sankcioniše i time pošalje poruku da se moraju poštovati principi pravde i jednakosti”, naveo je Ničić.

Medija centar Čaglavica obratiće se u vezi sa ovim slučajem kosovskom Ombudsmanu i Kancelariji poverenika za jezike na Kosovu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica