SNF ponavlja pitanje rukovodstvu Opštine Gračanica – ko je dozvolio divlju gradnju 50 kuća u Čaglavici

Srpski nacionalni forum saopštio je danas da će “bez obzira na sav primitivizam”, rukovodstva Opštine Gračanica, koje u svojim saopštenjima “niskim i prljavim udarcima vređa” predsednika SNF, nastaviti da insistira na odgovorima na postavljena pitanja u vezi sa nelegalnom gradnjom i uzurpacijom opštinske imovine, na teritoriji opštine Gračanica.

“Za danas (sutra nastavljamo) postavljamo sledeće pitanje i tražimo odgovor: Ko je izdao građevinske dozvole albanskoj firmi za gradnju novog naselja u Čaglavici, za 50 kuća, ili ukoliko su kuće izgrađene bez građevinske dozvole zašto gradnja nije zaustavljena već su kuće već privedene nameni?”, navodi SNF u saopštenju objavljenom na njihovoj Fejsbuk stranici.

SNF podseća da su i odbornici opštine Gračanica Nebojša Marković i Sonja Odalović na četvrtoj sednici Skupštine opštine održanoj 19. maja ove godine javno postavili pitanje „divlje“ gradnje ovog naselja i tražili njeno zaustavljanje.

“Gradonačelnica“ i njeni organi ništa nisu preduzeli da se spreče radovi. Naprotiv, iz njima poznatih razloga gledali su kroz prste i dozvolili da gradnja stigne do završne faze. To najbolje potvrđuju diskusije sa sednice Skupštine od 19.maja”, naveo je SNF i objavio izjave iz Zapisnika sa te sednice.

“Odbornik iz Čaglavice Nebojša Marković je rekao da smo svedoci da ljudi grade bez dozvole, i upitao direktoricu Odeljenja urbanizma upitao koji mehanizam koriste da to zaustave. Direktorica Đekićeva je odgovorila da njeno odeljenje sprovodi samo proceduru dobijanja građevinske dozvole, te da je bespravna gradnja u nadležnosti inspekcije. Nezadovoljan odgovorom odbornik Marković je glasno protestvovao: „Pravi se naselje, a inspekcija ne reaguje. Treba zaustaviti izgradnju, a sudićemo se. Ispekcija ne radi svoj posao jer ne zaustavlja gradnju“, konstatovao je Marković.

„U Čaglavici se gradi velelepno naselje sa prelepim vilama, ali kada je u pitanju kuća u Gračanici ili bilo gde, tu građevinska dozvola ne može, a inspekcija se agresivno ponaša. Mene interesuje koje aršine ima ta inspekcija“, dodala je odbornica Sanja Ilić Odalović.

SNF navodi da je na “istoj sednici direktorica Đekić odbornicima podnela sledeći izveštaj: „ U periodu od 1. 01. 2022. do 31, 12. 2022. Godine,  Odeljenje za urbanizam i zaštitu čovekove sredine je putem legalizacije bespravno podignutih objekata ostvarilo prihod od 59,903,90 eura. Takođe ona je izjavila Opština Gračanica u 2022. godini prihvatilo 345 zahteva za legalizaciju, a za 2020. i 2021. godinu 829 zahteva. Dakle, za 3 godine na teritoriji opštine Gračanica legalizovano 1174 objekta. Odbornici su postavili pitanje: Da li to znači da građanin može bez dozvole da sagradi kuću i da je posle legalizuje”.

Ovo je prema navodima SNF-a “formula delovanja opštinskih organa, što su prepoznali i odbornici na sednici”.

“Organi „stave predmet u proceduru, formalno izlaze na uviđaj, namignu divljoj gradnji, i tako gledaju kroz prste dok objekat stigne u završnu fazu. A onda „građevinari“ podnesu zahtev za legalizaciju i na taj način legalizuju svoj objekat izgrađen bez dozvole”.

SNF upozorava da “ovakvom kriminalnom politikom opština Gračanica stvara mogućnost i ambijent za neviđenu korupciju i mito”.

Izvor :
Medija centar Čaglavica