Odložen početak popisa stanovništva na Kosovu za novembar

Premijer Kosova Alljbin Kurti rekao je danas na sednici Vlade da se proces popisa stanovništva na Kosovu odlaže za dva meseca. Dodao je i da iako su pripreme obavljene proces popisa stanovništva ipak ne može da započne pre 01. novembra 2023.

„Usvajanjem Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, započeli smo veoma važan proces za kreiranje politike u određenim segmentima i oblastima koje utiču na svakodnevni život naših građana. Za pripremu 1. septembra 2023. godine, kada je trebalo da počne popis stanovništva, bilo je potrebno izvršiti niz aktivnosti. Za proces ove veličine pomoć je dobrodošla. Uz podršku UNOPS-a, preduzeli bismo prve korake da obezbedimo nabavku neophodne opreme. Ali, poštujući Ustav i zakon o međunarodnim ugovorima, takvu saradnju ne bismo mogli da tretiramo drugačije nego kao međunarodni ugovor, za razliku od prethodnih Vlada koje su 2011. godine radi popisa stanovništva, saradnje sa međunarodnom organizacijom u okviru koje je isplaćeno milione evra radi nabavke to su uradili jednostavnim memorandumom o saradnji. Takav način saradnje narušava državnost Kosova. Tako nešto naša vlada nije uradila“, rekao je premijer Aljbin Kurti.

Na istoj sednici premijer Kurti rekao je i da se u četiri opštine na severu Kosova deeskalacije situacija praktično desilo, jer kako je naveo, već dva meseca nema većih incidenata.

Izvor :
Medija centar Čaglavica