Kurti: Na severu Kosova došlo do deeskalacije; Dva meseca bez incidenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Vlade Kosova da se na severu Kosova praktično desila deeskalacija, istakavši da u četiri opštine u ovom delu Kosova dva meseca nije bio incidenata.

“Deeskalacija u četiri opštine na severu rezultat je, s jedne strane, hapšenja nasilnih elemenata koji su napali našu policiju, vojnike KFOR-a i novinare, a s druge strane odlaska nekih od nasilnih  ekstremisa u Srbiju. Prošla su dva meseca otkako je zabeležen poslednji ozbiljan incident, a još više od nasilnih protesta. Sada se mora sprečiti ponovna eskalacija. Kada se ne planiraju nasilni protesti u organizaciji zvaničnog Beograda, nema eskalacije na severu Kosova. Kosovo takođe striktno sprovodi sporazum postignut u Bratislavi 10. jula ove godine”, rekao je Kurti.

Kurti je članove njegovog kabineta upoznao sa detaljima sastanka u Atini lidera zemlja Zapadnog Balkana proteklih dana na kojem je i on učestvovao.

“U međuvremenu, na zajedničkoj večeri koju smo imali, naglasio sam da nema alternative članstvu Republike Kosovo u Evropskoj uniji. Da sve države koje teže članstvu u EU treba  da primenjuju demokratiju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i dobrosusedstvo; a da  za dobro, demokratsko i evropsko susedstvo neophodno je uzajamno priznanje, d-jure i de facto, kao i prava manjina,  simetrično i po evropskim konvencijama”, naveo je Kurti.

Kurti je članove Vlade Kosova upoznao i sa zajedničkom deklaracijom koja je odnosi Ukrajinom.

“Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski je bio učesnik ovog sastanka sa Zapadnim Balkanom, u kom slučaju smo izdali zajedničku  deklaraciju. Ova deklaracija , između ostalog, poziva na nepokolebljivu podršku nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine; kažnjavanje zločina počinjenih tokom rata i pozivanje na odgovornost počinilaca zločina”, kazao je on.

Nakon sednice Vlade ministri finansija i pravde Hekuran Murati I Aljbuljena Hadžiu održali su konfrenciju za novinare. Ministarka Hadžiu je navela da je na današnjoj sednici Vlade Kosova usvojen concept dokumenta Zakonika o parničnom postupku I da će se taj predlog tokom ove godine naći pred poslanicima Skupštine Kosova.

Izvor :
Medija centar Čaglavica