NVO CPT: Izjava Dželjalja Svećlje o prostorijama u Prištini apsolutno neistinita i zasnovana na neosnovanim tvrdnjama; Zahtevamo izvinjenje!

NVO Centar za mir i toleranciju Priština, sa sedištem u Gračanici oglasio se saopštenjem povodom jučerašnjih navoda ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjlja Svećlje tokom akcije Policije Kosova u prostorijama u Prištini, koje su u vlasništvu ove nevladine organizacije, a koje su koristi preostali Srbi koji žive u Prištini.

Saopštenje prenosimo u celosti:

“NVO Centar za mir i toleranciju Priština, sa sedištem u Gračanici, ulica Miloša Obilića bb, izdaje ovo saopštenje povodom zlonamernog i krajnje neprihvatljivog političkog performansa koji se juče odigrao  u Centru za zajednice preostalih prištinskih Srba u centru Prištine. Centar za zajednice, o kome je ovde u  stvari reč, kao takav postoji već više od dvadeset godina i osnovan je uz pomoć i odobrenje UNMIK administracije, KFOR-a, Doktora bez granica i još puno medjunarodnih organizacija, koje su pomagale rad Centra, kao jedinog sigurnog mesta za okupljanje ono nekoliko preostalih prištinskih Srba, ali i Roma, Turaka, Bošnjaka i Goranaca. Jedino je tačno iz celokupne jučerašnje predstave da su Centar za zajednice, povremeno, posećivali i lekari iz enklave koji su preostalim Srbima u Prištini u prostorijama Centra merili pritisak, šećer i holesterol, ali nije navedeno da su te usluge pored starijih pripadnika gore pomenutih zajednica, često koristili i policajci iz stanice policije koja se nalazi neposredno pored Centra.

Radi tačnog informisanja javnosti, mi moramo da navedemo da je ovaj Centar za zajednice u više navrata bio predmet interesovanja Ministarstva unutrasnjih poslova i Kosovske policije, sa jedinom namerom da preuzmu prostorije Centra. Podsećamo, 2012. godine po informacijama koje smo dobili iz katastra Opštine Priština, te prostorije ne pripadaju Ministarstvu unutrašnjih poslova već gradu Prištini, koja je tu svoju imovinu ustupila prvo Vatrogasnoj stanici, a potom Komercijalnoj banci na korišćenje, i da je 2012. godine doneta odluka da se rad Centra nastavi dok se ne nadje bolje rešenje za izmeštanje Centra za zajednice u Prištini.

Rešenje do danas nije nađeno, ali želja Ministarstva za prostorijama koje im ne pripadaju ostaje. Od 2012. godine, NVO Centar za mir i toleranciju Priština, premešta svoje sedište u Gračanicu i Centar za zajednice ostaje sa jednom jedinom funkcijom, a to je je da služi kao mesto okupljanja preostalim prištinskim Srbima i drugim pripadnicama manjinskih zajednica u gradu.

Podsećamo da su naša organizacija i zaposleni u njoj, napadani i 2020. godine kada je sasvim pogrešno, od većine kosovskih medija ali i javnog servisa RTK, dovedena u kontekst sa organizacijom sličnog imena koja je registrovana i postoji u Beogradu. Već tada je kolektiv naše organizacije potpuno pogrešno i zlonamerno predstavljen kao špijunski, tako da nas ove jučerašnje optužbe uopšte ne iznenadjuju.

Na te i takve napade smo odgovorili istinom i dokazima, ali nikada nismo doživeli da nam se mediji koji su širili neistine o našoj organizaciji i zaposlenima u njoj, čak ni izvine.

NVO Centar za mir i toleranciju Priština, sa sedištem u Gračanici je jedna od najstarijih organizacija civilnog društva na Kosovu i čine je gradjani koji su zainteresovani samo za dobrobit svih zajednica na Kosovu, te smatramo da ovakvakve izjave u medijima bez informisanja, provere i konsultacija sa NVO Centrom za mir i toleranciju Priština dovodi u bezbedonosni rizik sve naše zaposlene. Istovremeno, upozoravamo javnost da ovakve neprimerene aktivnosti, unose strah i nemir ne samo kod nas i naših porodica, već i kod celokupne srpske zajednice.

Naglašavamo, povodom optužbi ministra Svećlje, da naša organizacija ne pruža nikakve medicinske usluge i da je njegova jučerašnja izjava apsolutno neistinita i zasnovana na neosnovanim tvrdnjama.

Zaključujemo sa zahtevom, da od ministra Svećlje tražimo pisano izvinjenje za sve ono što je juče izjavio medijima i napisao na svojim društvenim mrežama.

Izvor :
Medija centar Čaglavica