Lajčak danas u Beogradu sa Vučićem

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dolazi danas u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Glavne teme sastanka trebalo bi da budu energetika, pitanje registarskih tablica i nastavak briselskog dijaloga na najvišem nivou.

Posle sastanka nije predviđeno obraćanje javnosti Vučića i Lajčaka, koji je u petak bio u nenajavljenoj poseti Prištini.

Posle dvočasovnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Lajčak je novinarima u Prištini rekao da postoji rizik od oduzimanja licence kompaniji za snabdevanje strujom Elektrosever i dodao da će i to biti tema razgovara u ponedeljak u Beogradu.

Lajčak je kazao da su u toku konsultacije iz oblasti energetike i da Brisel ne želi da dođe do oduzimanja licence Elektroseveru, kompaniji u vlasništvu Srbije, osnovanoj prema kosovskom zakonu.

Do oduzimanja licence bi moglo da dođe jer kompanija Elektrosever nije ispunila obaveze predviđene „Mapom puta“ za primenu energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, postignutih u dijalogu pod okriljem EU, ali samo delimično sprovedenih.

Rok od 100 dana za sprovođenje obaveza iz „Mape puta“ istekao je početkom oktobra. „Mapu puta“ su 21. juna u Briselu usvojili glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, i to je prvi sporazum dve strane otkako je Lajčak aprila 2020. imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Tim sporazumom je trebalo da bude rešen problem neplaćanja struje u četiri opštine na severu Kosova (Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok), u kojima Srbi čine većinu. Meštani tih opština od juna 1999. ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Vučić i Lajčak će se danas prvi put sastati otkako je predsednik Srbije objavio da su mu lideri Nemačke i Francuske, Olaf Šolc i Emanuel Makron, ponudili predlog za Kosovo. Suština predloga, prema Vučićevim rečima, je da Srbija, bez formalnog priznanja kosovske nezavisnosti, pristane na ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući UN, a da zauzvrat dobije „brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi, iako to nije precizirano“.

Lajčak je u petak rekao da su glavne teme njegovog sastanka sa Kurtijem bile „put ka normalizaciji odnosa“, uz uzimanje u obzir „intervencije Šolca i Makrona“, i energetika i registarske tablice, i dodao da će o tome razgovarati i sa Vučićem u Beogradu.

Pitanje registarskih tablica je ponovo aktuelno jer 31. oktobra ističe rok koji su vlasti u Prištini postavile za obaveznu preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na kosovske registarske oznake. Uz u međuvremenu rešen problem oko ličnih dokumenata, spor oko tablica je bio glavni razlog visokih tenzija u odnosima dve strane, koje su kulminirale 31. jula, kada su Srbi sa severa Kosova postavili barikade na putevima.

Poslednji sastanak Vučića i Kurtija u okviru briselskog dijaloga bio je 18. avgusta, radi prevazilaženja krize nastale zbog ličnih dokumenata i registarskih tablica. Dve strane su dogovor o ličnim dokumentima postigle 27. avgusta, dok je pitanje registarskih tablica i dalje predmet pregovora.

Lajčak je u Prištini rekao i da ne postoji rok za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, ali je dodao da treba iskoristiti period do 2024. godine, kada ni u Evropi ni u SAD nema izbora i kada dijalog time nije opterećen.

Izvor :
Beta