Lajčak sa Kurtijem u Prištini o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i sporazumima o registarskim tablicama i energetici

Specijalni predstavnik Evopske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i  njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem.

Put ka normalizaciji odnosa, sporazum o energetici  i registarske tablice bile su teme sastanka Lajčaka i Kurtija, koji je trajao oko dva sata, a nekon kojeg se medijima obratio samo specijalni predstavnik Evopske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Govoreći o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Lajčak je kazao da je “sada pravi trenutak  za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine , jer do 2024. godine nema izbornog procesa ni u Evropskoj uniji  ni u Sjednjenim Američkim Državama”.

“Želimo da vidimo dijalog koji proizvodi normalizaciju. 2024. su izbori u SAD, a potom i u EU. Ne kažem da je sledeća godina odlučujuća, ali imamo dobru priliku pred izbore“, kazao je Lajčak.

Na sastanku je bilo reči i o sporazumu o registarskim oznakama.

“Što se tiče pitanja registarskih oznaka, kao što znate, rok za promenu registarskih tablica ističe 31. oktobra i veoma je važno za nas i Evropsku uniju da znamo kakvi su dalji planovi i da se pobrinemo da situacija ne eskalira jer to nije ni u čijem interesu“, kazao je Lajčak.

Razgovaralo se, kaže Lajčak, i o sporazumu o energetici jer,  kako je naveo, postoji rizik da dozvola Elektroseveru bude povučena

 „Za energetiku smo u procesu konsultacija, postoji rizik da Elektroserveru bude oduzeta licenca i ne želimo da se to desi. Iz tog razloga smo pozvali sve akcionare, kao što su KEDS i Elekstroserver, u ponedeljak u Brisel, gde smo proveli dan razgovarajući o situaciji. Bilo mi je važno da zaključke rasprave donesem premijeru i razgovaramo o daljem putu. U ponedeljak ću biti u Beogradu sa istim ciljem i dnevnim redom. Želim da pronađem rešenje”, rekao je Lajčak.

Lajčak je odbio da komentariše  izjave evropskog komesara za proširenje i susedstvo Evropske unije  Olivera Varhelija, koji je dan ranije rekao „da je Srbija činila ustupke, a Kosovo donosilo jednostrane odluke“, rekavši samo kratko „on ima svoj mandat, a ja svoj“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica