Gračanica: Održana informativna kampanja “Priznaj joj pravo, ne poklanjaj ružu”

Povodom Međunarodnog dana žena, nevladina organizacija „Pravo na pravo“ organizovala je  infomativnu kampanju pod nazivom „Priznaj joj pravo, ne poklanjaj ružu“ posvećenu promovisanju važnosti rodne ravnopravnosti i poštovanja prava žena u lokalnoj zajednici. Ova organizacija na današnji dan obeležava i prvu godinu svog rada, pa je meštane Gračanice informisala i o radu, misiji i viziji organizacije.

Na štandu koji je bio postavljen u centru Gračanice ženama su deljeni informativni flajeri o ženskim pravima i mogućnostima žena, kao i načinima kako da se aktivno uključe u promociju jednakosti i borbu za ostvarenje svojih prava.

Takođe su bili deljeni i bukmarkeri, kao i flajeri sa detaljnijim informacijama o NVO “Pravo na pravo”, portalu “Ženski info”i novog podkasta Milice Stojanović Kostić, koji nosi naziv “ŽensCast”.

Stojanović Kostić poručila je da ženama ne treba da se posvećuje pažnja samo jednom godišnje, već stalno, kao i da se isto tako o položaju i problemima žena treba ragovarati svakodnevno. Ona je poručila da je potrebno da se  dublje razmotre prava i potrebe žena, te da im se pruži pravednija i dugoročnija podrška u društvu.

Inače, na današnji dan pre godinu dana osnovana je NVO “Žensko pravo”, kao i portal “Ženski info”.

‚‚Danas smo ovde da bi prosto promovisali rad ne samo našeg sajta, nego prosto da promovišemo prava žena i rodnu ravnopravnost na jedan drugačiji način. Žene će danas uglavnom na žalost dobijati cveće, muževi će ih izvesti na večeru jednom u godinu dana, možda još jednom za dan zaljubljenih i to će biti to. Mi smo protiv toga, zato što danas ženama treba priznati pravo, danas su žene apsolutno obespravljene u ovom zatvorenom i patrijarhalnom društvu. Smatram da je priznanje prava ženama i zajednička borba muškaraca i žena za rodnuravnopravnost nema cenu niti može da se meri sa bilo kakavim materijalnim poklonom ili poklonom koji će recimo uticati na njen izgled”, rekla je kostić Stojanović.

Stojanovićeva je  poručila da je pored žena, potrebna i edukacija muškaraca.

‚‚Ja smatram da se nalazimo u tranzitnom periodu, da se muškarci u ovom periodu bore sa tim patrijarhalnim normama sa kojima su odrastali i učili, ali isto tako vole svoje supruge i partnerke i onda se u sebi bore sa tim što je ispravno i sa onim što su učili. Mislim da je danas lakše uključiti muškarce, ja čak imam saradnika koji je muškarc, koji apsolutno razume o čemu ja pričam. I mislim da je ono što je jako važno ta naša zajednička borba i to da naša pažnja ne bude usmerena samo ka ženama nego i ka edukaciji muškaraca”, istakla je ona.

Na štandu su žene mogle i da izvuku i neku od poruka, koje im je NVO “Pravo na pravo” pripremila, a koje su napisale žene koje prave rad ove organizacije.

“Ne pristaj na ružu zarad 364 dana nasilja”, “Ženi treba sloboda, ne poklon”, “Žena je slobodna svaki dan, ne samo za 8.mart”, “8.mart je borba za jednaka prava ne izgovor da “izvedes ženu”, “Ne kupuj joj šerpe il once, njena vrednost ne meri se kuhinjskim sposobnostima”, “Prava su jednaka za sve”, “Neću cvet hoću revoluciju”.

NVO “Žensko pravo” na čelu sa direktorkom Milicom Stojanović Kostić ranije danas su u saradnji sa pokretom “Kreni promeni” predali i peticiju KBC-u Gračanica da se ženama omogući prisustvo člana porodice na porođaju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica