Stojanović Kostić predala peticiju KBC-u u Gračanici  za  omogućavanje pratnje ženama na porođaju

Povodom 8. marta, Dana žena, aktivistkinja za ženska prava Milica Stojanović Kostić, u saradnji sa Pokretom „Kreni promeni“ predala je danas Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici, koje funkcioniše u sistemu Republike Srbije, peticiju da se ženama omogući prisustvo člana porodice na porođaju.

Milica Stojanović Kostić rekla je da je cilj ove peticije da se i u porodilištu u Gračanici omogući pratnja prilikom porođaja kako bi se žene emotivno osećale bolje, ali i sigurnije.

‚‚Zahtevamo da se i u Kliničko-bolničkom centru, odnosno u porodilištu u Gračanici omogući pratnja prilikom porođaja .To ne  mora nužno da bude otac, može bilo koj član porodice koga žena odabere prilikom porođaja. Naučna istraživanja su utvrdila da je mnogo lakše i sa  mnogo manje komplikacija se dolazi do porađaja kada je tu neko kome žena zaista veruje i neko koga zaista voli. Naravno sve ovo radimo u cilju pomoći ženama  da dan kada postanu majke bude najlepši dan u njihovom životu ” navela je ona.

Stojanovićeva je istakla i da se nada da će Kliničko-bolnički centar Priština pozitivno odgovoriti na njihov zahtev.

‚‚Mi se nadamo da će  Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici i njen direktor Bratislav Lazić pozitivno odgovoriti na ovaj naš zahtev. Mi imamo rok u kom očekujemo da nam odgovore na ovaj zatev. Tako da sada smo u fazi čekanja. Ono što smo mogli mi smo do sada uradili”, rekla je Stojanovićeva.

Milica Stojanović podsetila je na to da je ova inicijativa  pokrenuta u više od 20 porodilišta  širom Srbije i da je Ministarstvo zdravlja dalo pozitivnu preporuku Kliničko bolničkim centrima da izađu u susret kad je u pitanju ova ideja, ali i kako navodi potreba da se ženama omogući pratnja na porođaju.

Podsetimo, ova inicijativa dolazi nakon što je u javnosti obelodanjen slučaj Marice Mihajlović iz Sremske Mitrovice, koja je optužila lekara za brojne propuste prilikom porođaja usled čega je njea beba preminula. Mihajlovićeva je takođe ginekologa optužila i za akušersko nasilje. Nakon toga u javnosti su se pojavili i drugi slučni slučajevi loših iskustava žena prilkom porođaja, nakon čega se krenulo sa ovom peticijom i idejom da se ženama omogući pratnja na porođaju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica