„Zvonar Bogorodičine crkve“ u Zubinom Potoku

Predstava „Zvonar Bogorodičine crkve“ po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture „Stari Кolašin“ u Zubinom Potoku.

Predstava je nastala kao plod poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini (sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici), Narodnog pozorišta u Prištini i Doma kulture u Gračanici, a premijerno je izvedena polovinom februara 2022. godine na matičnoj sceni NPP-a u Gračanici.

„Predstava je namenjena deci i u prvi plan ističe ljubav, prijateljstvo, toleranciju, prihvatanje različitosti i značaj unutrašnjih vrednosti koje nas čine predivnim bićima“, rekao je tada o komadu reditelj i redovni profesor glume na Fakultetu umetnosi u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici Dejan Cicmilović.

Dramatizaciju Igoovog teksta je uradila Biljana Mitrović, a lekturu mr Andrijana Videnović. Za koreografiju su bili zaduženi Elena Gromilić i Igor Naumoski, o scenografiji su brinuli Dejan Cicmilović i Dejan Stepić, kostimograf je Ljiljana Ružić, a kompozitor Novak Ašković. Dizajn plakata je delo Aleksandre Arvanitidis.

U predstavi igraju: Nevena Nedeljković kao Esmeralda, Nikola Stanković kao Frolo, Luka Potparić kao Кvazimodo, Jovan Jevtić kao Febus i Đorđe Velimirović kao Grengoar. Esmeraldinu družinu čine: Snežana Džogović, Milica Vraneš, Milica Grbović i Stefan Marković.

Predstava je u maju 2022. godine na 12. Pozorišnom festivalu za decu „ZajeČAR“ u gradu na Timoku dvostruko nagrađena – kao najbolja predstava po izboru publike, dok je nagrada za najboljeg glumca ovog festivala dodeljena Nikoli Stankoviću za ulogu zlog arhiđakona Кloda Froloa.

Izvor :
Kim