ZSO kao povod za unutrašnju političku borbu kosovskih Albanaca

Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da pojedini delovi Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su 9. januara 2016. zatražili ostavku vlade.

ročište.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj-Bujupi i Kurtijevi politički saborci Aljbuljena Hadžiju i Faton Topali su čekali 15 minuta sudiju pa su, pošto on nije došao, napustili sudnicu.

Kurtiju je ranije određeni kućni pritvor istekao 18. februara 2016. godine.

Izbor predsednika „dolio ulje na vatru“

Izbor budućeg predsednika Kosova je predstavljao dodatni izazov za očuvanje ionako krhke političke stabilnosti među kosovskim Albancima.

Atifeti Jahjagi je mandat isticao u aprilu, a do dana izbora novog predsednika u Skupštini Kosova (najkasnije 7. marta, 30 dana pre isteka mandata) bilo je više nego poželjno da relevantne partije reše političku krizu, kako sam izbor čin ne bi protekao uz suzavac.

Na osnovu sporazuma dveju najvećih vladajućih partija, Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova od 8. decembra 2014, zajednički kandidat za predsedničku poziciju je bio Hašim Tači, lider Demokratske partije Kosova, tada prvi zamenik premijera Ise Mustafe i ministar spoljnih poslova.

suspendovani opozicionari su izbačeni iz sale.

Do eskalacije je ponovo došlo i na ulicama Prištine. Demonstranti su u pravcu policije koja je obezbeđivala zgradu skupštine ponovo počeli da bacaju molotovljeve koktele, a policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima. Demonstranti su ubrzo bili udaljeni iz centra Prištine, a policajci su počeli da uklanjaju šatore koje je opozicija postavila ispred Vlade Kosova.

Policija je saopštila da je pre podne protestvovalo između 2.000 i 2.500 građana, ali da je taj broj opao na oko 500 krajem dana. Privedena su tri poslanika opozicije i još pet demonstranata. U sukobima je povređen je 21 policajac i jedan novinar.

Nakon izbora Tačija za predsednika, lider Samoopredeljenja Visar Imeri je saopštio da je „Tači izabran zahvaljujući Aleksandru Vučiću jer su ga poslanici Srpske liste podržali zbog Vučićeve naredbe“.

Ponovo dolazi mart

Aktivisti Samoopredeljenja su kod Podujeva početkom marta prevrnuli kamion sa srpskom robom kao odgovor na odbijanje prihvatanja udžbenika na albanskom jeziku u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Samoopredeljenje je saopštilo da „16 godina nakon rata, posle masakara, razaranja širokih razmera na Kosovu, Srbija ekonomski koristi Kosovo. Istovremeno, Republika Srbija nastavlja da ucenjuje uz pomoć srpske manjine na Kosovu, pokušava da izgradi državu u okviru državnog projekta Zajednice srpskih opština“.

Iz ove partije su najavili su da će nastaviti svoje aktivnosti „sve dok Republika Srbija ne prihvati reciprocitet sa Republikom Kosovo“.

„Oni ne dozvoljavaju naše knjige, nećemo prihvatiti njihove proizvode“, zaključeno je u saopštenju Samoopredeljenja.

preuzela demarkacija granice sa Crnom Gorom. Naime, izvestiteljka EU za viznu liberalizaciju sa Kosovom Tanja Fajon je saopštilla da Evropski parlament neće moći da glasa o ukidanju viznog režima za Kosovo, sve dok Skupština Kosova ne ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Iako se Samoopredeljenje, nakon višemesečnog bojkota vratilo u skupštinske klupe, iz te partije je poručeno da će se još snažnije protiviti sporazumima o demarkaciji i formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Izvor :
Kim, autor Goran Avramović