Zorici Vorgučić prva nagrada za priču o važnosti učenja jezika

Novinarka i urednica RTV Kim Zorica Vorgučić osvojila je prvu nagradu na medijskom konkursu Inicijative za mirne promene (PCI) u kategoriji audio-vizuelni format na temu multietnički suživot na Kosovu i u Srbiji za 2021. godinu.

Televizijski prilog Vorgučićeve „Zašto je važno da govorimo jezik svojih komšija?“ koji je na RTV Kim emitovan marta prošle godine, naišao je na jednoglasnu podršku žirija u sastavu: Tamara Skrozza, Jelena Obućina i Milivoje Mihailović.

“Drago mi je da je žiri koji čine vrhunski medijski profesionalci prepoznao ovu priču kao kvalitetnu. Na Kosovu žive narodi, pre svega Srbi i Albanci koji se, nažalost, ne razumeju i žive neke svoje paralelne svetove. S obzirom na okolnosti, vrlo je važno da se razumemo, a jezik je ključan za to. Za sada su vrlo mali pomaci načinjeni u tom pravcu. Nadam se da ćemo se osvestiti, bez obzira na sve predrasude koje nas prate”, rekla je Zorica Vorgučić za Medija centar.

Cilj ove nagrade je da se podstaknu novinari da stvaraju medijske sadržaje koji istražuju pozitivne strane multietničkog suživota.

Dodela novinarskih priznanja predviđena je za 28. februar 2022. godine sa početkom u 10.00 časova u beogradskom Medija centru.

Osim autorki, nagrada će biti dodeljena i redakciji RTV Kim.

Inicijativa za mirovne promene (PCI) je međunarodna nezavisna nevladina organizacija koja se bavi pomaganjem društvima u sprovođenju značajnih promene na nenasilan način, ali i izgradnji odnosa koji omogućavaju dugotrajni mir.

Inicijativa radi i na približavanju medijskih partnera u Srbiji i na Kosovu sa ciljem suočavanja sa narativima koji proizvode konflikte ali i slanja pozitivnih i poruka mira.

Izvor :
Medija centar Čaglavica, RTV KIM