Zlatanović: Nijedna nauka ne daje odgovore kao poezija

Svetski dan poezije u Gračanici je bio u znaku promocije poezije Radoslava Zlatanovića. O stvaralaštvu, doprinosu, kreativnosti istaknutog književnika govorili su njegovi prijatelji, kolege i književnici i kritičari.

Književni čas pesnika Radoslava Zlatanovića u galeriji Doma kulture Gračanica otvorila glumica je Jasmina Stojiljković.

“Na današnji Dan svetske poezije promovišemo poeziju pesnika Radoslava Zlatanovića. Na njegovu inicijativu, otvorili smo ovaj književni čas pesmom ruskog pesnika Sergeja Aleksejeviča Jesenjina ukazujući da kultura, umetnost i poezija nemaju granice i ne smeju biti cenzurisani“, kazala je Stojiljkovićeva.

Radoslav Zlatanović nije hteo puno da priča o sebi. On je napomeniuo da pesnik ne treba puno da govori, već da čita poeziju.

“Nijedna nauka ne može da da odgovore, kao što može poezija. Moji stihovi su samo na izgled jednostavni, oni su plod dugog rada i bespoštednog eksperimenta. A sve je sazdano na bazi uticaja anglosaksonske kulture i poezije ćiji sam bio đak kao profesor engleskog jezika“, kazao je Zlatanović.

Glavna urednica i direktorica NIJP „Panorama-Jedinstvo“ Rada Кomazec kazala je da je Zlatanović ceo svoj radni vek ugradio u Jedinstvo radeći kao novinar, urednik časopisa Stremljenja, a jedan je i od utemeljivača Pesničkih susreta Lazar Vučković. Iako, kako kaže, nije izdavao mnogo, izdavao je kvalitetno.

“Zlatanović uokviruje zbirku poezije, spaja krajnosti konkretnog i apstraktnog, senzualizam i eros, ali isto tako spaja i pripadnost lokalnom zavičajnom i svetskom. Tražeći svoj lični izraz i nadilazeći tradiciju u pojedinim pesmama se u prvom čitanju javlja nejasnoća i zbunjenost. Međutim, ulazeći dublje u pesničko poetsko tkivo, otkrivamo da je svaka pesma Radoslava Zlatanovića stilski smišljeno postojana, neretko šarmantno stilizovana i nastala iz čistog uverenja ljubavi, natopljena životnim iskustvom“, naglasila je ona.

O poeziji Radoslava Zlatanovića svako je pričao na svoj način. Đorđe Jevtić, novinar i publicista, osvrnuo se na život i delo Zlatanovića koji su ostavili neizbrisiv trag na pesničko stvaralaštvo na KiM.

“U više od šest decenija Zlatanovićevog stvaralaštva stao je jedan život, nemiran i raskošan, materijalno nezavidan, ali duhovno i stvaralački bogat. Taj život i ta ljubav zaslužuju posebno mesto u celokupnom srpskom pesničkom stvaralaštvu, a na Kosovu i Metohiji posebno“, kazao je on.

Radoslav Zlatanović je rođen u selu Mučivrce kod Kosovske Kamenice. Poeziju objavljuje od 1962. kada je, zajedno sa Lazarom Vučkovićem i Božidarom Milidragovićem, objavio zbirku „Dodir leta“, a zatim i ređaju sledeće naslove: „Nežni ubica“, „Pomeranje sna“, „Gorke svetlosti“, „Dopevani god“, „Gračanička večera“. Njegova najnovija zbirka izabranih i novih pesama „Velika nedelja“, objavljena je prošle godine u izdanju „Panorame-Jedinstva“. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Izvor :
RTV KIM