Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji

U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu.

Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.

Na svečanosti koja se održala pred nekoliko desetina pisaca i zvanica u Inđiji Rakočević je istakao:

„Pisanje je traganje za rečima koje svetle, a u našu zemlju došli su ljudi koji su posvećeni tim rečima, tim vrednostima i toj poeziji. Zaista je veliki praznik kada iz desetine zemalja na mnogim svetkskim jezicima slušate muziku tih reči, slušate ritam tih reči i slušate značenja koja prvi put srećete i upoznajete. Ja dolazim sa ivice jednog jezika koji je ozbiljno i rekao bih fatalno ugrožen. On daje različite odgovore i on svedoči da je srpska književnost na Kosovu i Metohiji jednaka književnoj sceni u Nišu, Novom Sadu ili negde u svetu i to je naša velika nada i pozitivni trenutak“, rekao je Rakočević.

Glavna nagrada festivala Rakočeviću je uručena juče kada je i otvorena ova manifestacija, a dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović, Pero Zubac, Ljiljana Habjanović Đurović, Ljubivoje Ršumović i Ivan Negrišorac.

Festival Inđija Pro Poet će tokom pet dana trajanja festivala ugostiti 58 književnika, književnih prevodilaca i autora iz 20 država.

Izvor :
Medija centar Čaglavica