Žiofre: EU će preduzeti mere ako ne dođe do deeskalacije tenzija oko Kosova

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da je unija, ako ne dođe do deeskalacije tenzija između Beograda i Prištine, spremna da preduzme odgovorajuće mere i ukazao da su neke već preduzete.

Uoči panela organizovanog povodom španskog preuzimanja predsedavanja EU od Švedske, na pitanje da prokomentariše plan koji je juče izneo premijer Kosova Aljbin Kurti, Žiofre je rekao da je EU predstavila svoj plan za deeskalaciju koji ima punu podršku država članica.

„Situacija na Kosovu će biti tema danas na samitu lidera EU gde će (šef evropske diplomatije Žozep) Borelj podneti izveštaj o stanju na terenu. Veoma je bitno da se sada stvore uslovi da dođe do novih izbora (u 4 opštine na severu Kosova) koji će biti potpuno inkluzivni“, rekao je on.

Ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolome Molina je uoči panela „Od Švedske do Španije“ u organizaciji Centra za evropske politike i Delegacije EU rekao da je jedini način rešavanja situacije na Kosovu dijalog.

„Nadamo se da dijalog može da reši ovaj problem. Španija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i ne priznaje Kosovo ali isto tako mislim da je apsolutno neophodno nastaviti dijalog pod okriljem EU“, rekao je on.

Izvor :
Beta, Kim