Žene nevećinskih kosovskih zajednica: Ručnim radom do emancipacije

Tridesetak nezaposlenih žena iz gotovo svih nevećinskih zajednica na Kosovu učestvovalo je na radionici u okviru projekta “Efikasna proizvodnja rukotvorina – žene to mogu” gde su predstavile svoje ručne radove.

U narednih šest meseci proći će obuku kako da svoje rukotvorine predstave na domaćem i regionalnom tržištu.

Predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić kaže da je svrha projekta da nazaposlene žene iz manjinskih zajednica na Kosovu u narednih šest meseci saznaju kako da njihovi proizvodi pronađu mesto na tržištu.

“Žene će pokazati svoje radove koje su radile. Pokazaće nešto od tih radova, ali tu ćemo imati vrsne predavače koji će za šest meseci sve nas da obuče na način da mi imamo proizvode koji su prihvatljivi za tržište. Da možemo mnogo lakše da ih plasiramo i da tako sebi omogućimo bolju zaradu, ali i mogućnost da otvorimo nova radna mesta za nove žene i devojke, koje žele da se bave rukotvorinama”, rekla je Gordana Đorić.

Svoje proizvode predstavile su žene iz srpske, goranske, bošnjačke i romske zajednice.

„Doneli smo naše ručne radove za decu i odrasle. Ovde smo kako bi se upoznali sa ženama i da nešto prodamo. Smatram da je nezaposlenost najveći problem žena na Kosovu, čak i ono što proizvedemo nemamo gde da prodamo“, kazala je Mirsada Veli iz bošnjačke zajednice.

„Lepo se družimo sa ženama i konačno se uključujemo u ovaj posao, svaka od nas nešto radi. Neko hekla, plete, pravi torte, plasman je mnogo loš pošto smo mi u Prištini i nemamo priliku da izložimo naše rukotvorine. Ovde ćemo se povezati sa drugim ženama i družiti i nadam se da će biti neke dobiti“, nadovezala se Kimeta Šok iz goranske zajednice.

Svoje iskustvo o savremenim potrebama tržišta, kad su u pitanju ruokotvorine, kosovskim ženama danas je predstavila Dušica Milenković iz Kruševca, koja im je pružila i brojne savete.

“Ono što je nama cilj jeste da tu njihovu tradiciju, kulturu, baštinu koju ovaj kraj ima prilagode i povežu sa savremenim dobom. Da mi taj proizvod prilagodimo, da može da se nosi, ako je u pitanju odevni predmet ili od motiva koje one rade da napravimo neki souvenir, koji će imati svoje mesto na tržištu”, rekla je Dušica Milenković iz Kruševca.

Sve žene koje su učestvovale na ovoj radionici su nezaposlene. Prema podacima kosovske Agencije za statistiku, na Kosovu je zaposleno tri puta više muškaraca, nego žena.

“Zato što muškarci smatraju da smo nesposobne, a ustvari žena je sposobna za sve, sve može, i da vozi i da kopa i kućne poslove, bilo šta. Mislim da je spremna za sve, ali to je možda i naš mentalitet”, rekla je Kimeta Šok iz goranske zajednice.

Gordana Toskić ukazala je da smatra da je najveći problem u stegama patrijahalne sredine.

„Što je vezano za taj procenat nezaposlenosti, jer je za našu ženu nekako prirodno da je kod kuće, da je majka, da je stalno tu i da jednostavno pored svih tih obaveza ne može još da ima te neke druge obaveze”, kaže Toskić iz srpske zajednice.

Projekat ,,Efikasna proizvodnja rukotvorina – žene to mogu” koji realizuje Udruženje poslovnih žena Avenija iz Lapljeg Sela, deo je programa “Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije” koji sprovodi UNDP na Kosovu, a finansira ga Evropska Unija.

Izvor :
Glas Amerike