Zbog pandemije na Kosovu za dve godine zatvoreno 3.000 preduzeća

Zbog pandemije kovida-19 u poslednje dve godine na Kosovu je zatvoreno oko 3.000 preduzeća, dok je samo tokom 2021. godine ugašeno 1.519, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i industrije Kosova. Većina preduzeća koja su zatvorena radila su u sektoru trgovine na veliko i malo, zatim u sektoru hotela i smeštaja, kao i u prerađivačkoj industriji, dok se na spisku poslova u stečaju nalaze preduzeća iz oblasti građevinarstva.

Predsednik borda direktora Komore preduzetnika Kosova Skender Krasnići je za prištinsku agenciju Kosovapress.com izjavio da je kao posledica lošeg poslovanja broj zatvorenih preduzeća u stalnom porastu, kao i da se nada da će Vlada Kosova odobriti paket podrške preduzećima, zbog posledica energetske krize.

„Ima gašenja, ali i otvaranja novih preduzeća. To se možda desilo zbog pandemije i zbog nemogućnosti poslovanja preduzeća u ovoj situaciji koja nije laka. Nadamo se da će Vlada izaći sa programom podrške preduzećima za štetu koja im je naneta sledećim šokom, a to je nedostatak struje“, kazao je Krasnići.

Bivši ministar trgovine i industrije Ismet Muljaj je izneo podatak da je broj preduzeća koja su u stečaju veći od 3.000, koliko je prijavljeno prema zvaničnim podacima.

Muljaj tvrdi da zbog složenih procedura za zatvaranje biznisa više desetina hiljada preduzeća nije zatvoreno niti posluje, a kako kaže, ostalo je suspendovano.

„Dakle, to je veoma veliki broj, a broj preduzeća koja nisu zatvorila posao, ali takodje ne posluju u ovom trenutku, stvara problem ne samo za Poresku upravu, već i klimu poslovanja na Kosovu“, rekao je Muljaj.

Prema podacima Ministarstva trgovine i industrije u poslednje dve godine registrovana su ukupno 19.863 preduzeća, od toga, 9.802 tokom 2020. godine i 10.061 preduzeće 2021 godine.

Izvor :
Beta, RTV KIM