Zbog finansija mladi iz Gračanice za doček Nove godine uglavnom kod kuće

friends toasting at home for christmas

Visoke cene koje određuju vlasnici ugostiteljskih objekata za doček Nove godine utiču na odluku mladih da “najluđu noć” ipak provedu kod kuće. Mladi sa kojima je ekipa Radija Kim razgovarala kazali su da nemaju dovoljno novca za putovanje, proslavu u restoranu ili diskoteci.

Na ulicama Gračanice se još uvek ne oseća praznična atmosfera. Da li zbog izostanka snega i relativno visoke temperature za ovo doba godine ili zbog nedovoljno novogodišnje rasvete i ukrasa, meštani centralnog Kosova nemaju osećaj da se bliže novogodišnji praznici.

U ovom mestu su tek danas počele skromne novogodišnje pripreme. Na trgu ispred Opštine Gračanica je okićena jelka i svetluca po koji ukras. Međutim, na ostalim mestima ih još nema.

Mladi sa kojima je ekipa Kim radija razgovarala su kazali da ovu Novu godinu žele da dočekaju na Kosovu sa odabranim društvom ili porodicom.

“Dočekaću Novu godinu kod kuće u vidokrugu porodice. Nisam baš finansijski stabilan, a sve je skupo. Većina drugara ide na Kopaonik ili Zlatibor, međutim, ja sam odlučio da ove godine proslavim kod kuće”, naveo je Marko Rajković.

Jovan Denić je rekao da će Novu godinu proslaviti tradicionalno, “kako dolikuje”.

“Proslaviću kod kuće. Više mi odgovara da proslavim sa porodicom uz prase i jagnje”, dodao je on.

“Novu godinu ćemo slaviti sa društvom. Iznajmili smo local, bićemo svi na okupu. Nama je nebitno gde smo, već sa kim slavimo. Dobro je nama i ovde”, kazali su Sava Đekić i Aleksandar Stoiljković.

Pojedini će biti u kafiću gde je, kazali su, pristupačnije.

“Slaviću u Vajbs kafiću u Lapljem Selu. Nekako mi je tu najlepše da budem sa društvom i zbog atmosfere”, rekao je Strahinja Dimić.

Doček Nove godine u lokalnim restoranima košta oko 50 evra, pa se mladi uglavnom opredeljuju za kućnu varijantu ili iznajmljuju lokal su u tom slučaju pristupačnije cene, od 10 do 20 evra po osobi.

Izvor :
Kim