Završne reči u slučaju Zlatana Arsića

Završne reči u slučaju Zlatana Arsića, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pred Osnovnim sudom u Prištini dali su tužilac, advokat i odbrana optuženog. Presuda će biti pročitana 5. februara.

Tužilac Atdhe Dema je naveo da smo “svedoci jednog osetljivog i delikatnog postupka”.

“Radi se o krivičnom delu koje međunarodno pravo i naše zakonodavstvo ocenjuju ovo krivično delo koje ne zastareva. Iz dokaza izvođenih tokom rasprave je dokazano da je optuženi izvršio krivično delo, gde je utvrđeno mesto i vreme. Kao što je predstavljeno u optužnici, on je fizički i psihički maltretirao B.M. Tokom cele sudske rasprave optuženi i njegova odbrana nisu dokazali suprotno. Tokom ispitivanja svedoka i oštećenog istina je da je optuženi izvršio krivično delo. Iako oštećeni ne može da bude tačan u vezi datuma, ipak je dokazano da je maltretiranje izvršeno”, kazao je on.

Tužilac je zatražio od sudskog veća da ima u vidu optužnicu koja “predstavlja realno stanje onoga što se dešava”.

“Mi smo, kao tužilaštvo, došli sa dobro osnovanom sumnjom da je okrivljeni izvršio krivično delo. On je postupio i delivao u suprotnosti sa svim važećim zakonima, iako je bilo ratno stanje. Postupilo se na neljudski način prema žrtvi”, rekao je on.

Tužilac je zaključio da će izrečena kazna Zlatanu Arsiću uticati da se ne ponavljaju ovakva krivična dela.

Oštećeni B.M. je naveo da će ukoliko se Zlatan Arsić proglasi krivim, podneti imovinsko-pravni zahtev.

Odbrana traži oslobađajuću presudu

Odbrana okrivljenog je u završnoj reči navela da Specijalno tužilaštvo nijednim materijalnim dokazom nije dokazalo činjenicu da je Zlatan Arsić izvršio krivično delo ratni zločin.

“Nemamo dokaz koje su povrede nanete B.M. Nemamo dokaz da je upaljena kuća, nemamo dokaz da je Zlatan Arsić bio pripadnik srpske policije. U prilog odbrani idu navodi da je oštećeni B.M. četiri outa davao različite izjave. Tokom istrage dali smo materijalne dokaze da je Zlatan Arsić u to vreme bio na drugom mestu. Dali smo alibi koji potvrđuju i svedoci tužilaštva. Sam B.M. pred ovim sudskim većem nije precizno i jasno objasnio ko ga je tukao, već je konfuzno govorio o nekom policajcu. U prilogu te tvrdnje je izjava njegovog oca koji je, takođe, o istim dokazima govorio o različitim akterima. Jedini svedok na koga sud treba da se osloni jeste Senad Malići koji je jasno opisao događaj marta meseca 1999. godine. Svedok Boban Tasić je jasno govorio da Zlatan Arsić nije u to vreme bio u Kamenici”, rekao je advokat Vasilije Arsić.

S obzirom na činjenicu da nije dokazana krivica Zlatana Arsića, advokat je predložio sudu da utvrdi tačno činjenično stanje i da istog oslobodi odgovornosti.

“Zlatan Arsić je dovoljno kažnjen što je već 11 meseci u pritvoru za nešto što nije učinio. Pored njega, patila je i njegova porodica, a pogotobo njegove maloletne čerke koje nestrpljivo čekaju da im otac dođe kući. Stoga, tražim od suda da odbaci optužnicu”, rekao je advokat Arsić.

Advokat Dejan A. Vasić je dodao da “svi znamo da je ovo reč protiv reči i ništa više”.

“Bez ibzira kakvi su motivi i zbog čega je došlo do toga”, rekao je Vasić.

Zlatan Arsić je rekao da se slaže sa svojim braniocima i još jednom ponovio da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret. U sudnici su prisutnini članovi Arsićeve porodice.

Podsetimo, Zlatana Arsića tužilaštvo tereti da je navodno u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, zajedno sa drugim pripadnicima tadašnje policije SRJ navodno tukao Albanca B. M, nanevši mu teške povrede. Takođe, u optužnici se navodi da je tokom februara i marta 1999. godine Arsić učestvovao u nasilnoj deportaciji i raseljavanju meštana Kamenice, a zatim i “pljačkanju i oštećivanju kuća Albanaca paleći ih”. Uhapšen je u martu 2023. godine na prelazu Bela Zemlja prema Bujanovcu, nakon čega mu je određen pritvor.

Izvor :
Kim