Završeno suđenje Gucatiju i Haradinaju

Suđenje bivšem predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju okončano je završnim rečima Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu.

„Sudsko veće će doneti svoju presudu u dogledno vreme“, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova i to će biti prva presuda ovog kosovskog suda, koji je iz bezbednosnih razloga izmešten u Hag.

Tužilaštvo je tražilo od suda da Gucatija i Haradinaja proglasi krivim i osudi po svih šest tačaka optužnice, koja ih tereti za ometanje postupaka pred tim sudom i zastrašivanje svedoka.

Predložilo je jedinstvene kazne od po šest godina zatvora i novčanu kaznu od po 100 evra za obojicu, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.

Nije poznato u kom roku će presuda biti objavljena i na koji način.

To će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja 7. oktobra 2021. godine izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje se terete.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

Izvor :
RTV KIM, RTV