Završena obnova Sahat kule u Prištini

Zahvaljujući podršci Kancelarije EU, UNDP-a i Opštine Priština obnovljena je i osvetljena Sahat kula u Prištini, jedan od važnih spomenika kulutre u centru grada.

Predstavnici međunarodnih i domaćih institucija sinoć su svečano obeležili zavšetak obnove ovog istaknutog spomenika kulturnog nasleđa u Prištini.

„Intervencija, restauracija Sahat kule je poduhvat koji su finansiraju Služba Evropske unije za instrumente spoljne politike (FPI), opština Priština a primenjuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kao deo projekta „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije”“, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Kako se navodi u saopštenju fizička intervencija Sahat kule je uključivala popravku satnog mehanizma, čišćenje unutrašnjih stepenica, zidova i obrade kamena, te postavljanje sistema rasvete.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama napisao je na Fejsbuku da se Sahat kula, koja je dugo bila van funkcije, ponovo vraća građanima i posetiocima.

„Veoma sam srećan što smo u jezgru istorijskog prostora stare Prištine svečano otvorili ovaj spomenik sa vrednostima našeg kulturnog, istorijskog i arhitektonskog nasleđa“, napisao je Rama.

„Sahat kula je izgrađena u 19. veku i jedan je od najznačajnijih spomenika u srcu grada i ima značajnu kulturnu, istorijsku i arhitektonsku vrednost za Prištinu“, navodi se u sapštenju.

Izvor :
Medija centar Čaglavic, UNDPa