Završen sedmi protest ’’Srbija protiv nasilja’’

Više hiljada građana okupilo se danas na protestima pod nazivom „Srbija protiv nasilja“, koji su ove subote istovremeno održani u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Šetnja i blokade trajali su oko tri sata, a građani su se oko 21 časa mirno razišli.

U svim gradovima protesti i šetnje protekli su bez incidenata, a predstavnici opozicije su najavili da će sledeće nedelje biti organizovani skupovi u još 10 gradova u Srbiji, ukoliko vlast ne ispuni zahteve.

Na protestima pod sloganom „Srbija protiv nasilja,“ koji su počeli posle dve velike tragedije u kojima je ubijeno 18 ljudi, uglavnom dece i mladih, opozicija traži promene u vladi i uopšte odlučnije postupanje državnih organa u rešavanju najvećih društvenih problema.

Opozicija kritikuje vlast da je godinama doprinosila stvaranju ambijenta u društvu koji je doveo do porasta nasilja, što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici poriču i uzvraćaju da je upravo opozicija ta koja poziva na nasilje i da je „zloupotrebila tragedije u političke svrhe“.

„Srbija protiv nasilja“, mesec dana kasnije: Mogu li opozicioni protesti da prežive leto
Hoće li Srbija na prevremene parlamentarne izbore, Vučić kaže da je „to jasno“
Peti protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu: „Tragedije su bile poziv na buđenje“ i odgovori predsednika Srbije na Instagramu
„Uvek je bila na ulici zbog nepravde“: Fenomen Ferari zastave na protestima u Beogradu
Vučić je pozvao opoziciju na razgovor, što ona odbija, a nagovestio je i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja godine.

Opozicija na izbore za sada ne pristaje i traži najpre ispunjenje svih zahteva protesta, što Vučić kategorički odbija.

Ovo su do sada najmasovnije demonstracije protiv Vučića i njegove vlasti.

Vučić i njegova partija Srpska napredna stranka na vlasti su od 2012. godine i imaju sve poluge moći u svojim rukama.

Deo opozicije kao rešenje za izlaz iz krize predlaže prelaznu, tehničku vladu koja bi pripremala uslove za buduće izbore, što Vučić kategorički odbija.

Pre zvaničnog početka protesta, dok su se građani okupljali ispred Doma Narodne skupštine Srbije, sa razglasa je emitovana kompozicija „Emocije“ 13-godišnjeg Andrije Čikića, jednog od devetoro ubijene dece u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Okupljenima se obratio rudar iz Aleksinca Nebojša Stanojević, koji je zamolio ljude za minut ćutanja za osmoricu rudara koji su poginuli u rudniku u tom gradu u aprilu prošle godine, a do danas niko nije odgovarao za ovu nesreću.

Dodao je da bi voleo da je ova priča posebna i usamljen slučaj u društvu, ali to ipak nije tako.

„Ja sam došao da zajedno sa vama tražim pravdu za moje prijatelje i kolege, koji su poslati u mrak bez vode i struje i nikad se nisu vratili njihovim porodicama“, rekao je on.

Rekao je da je dobio „najbolju moguću potvrdu da nije sam“.

Uz zvuke stare pesme „Vostani Serbije“ koju je napisao prosvetitelj Dositej Obradović, demonstranti su se uputili u mirnu šetnju ka mostu Gazela.

Posle okupljanja kod zgrade Skupštine Srbije, demonstranti su se centralnim beogradskim ulicama spustili na most Gazelu i blokirali međunarodni auto-put.

Demonstranti su nosili transparente „Studenti protiv nasilja“ i „Srbija protiv nasilja“, a građani uzvikuju: „Ostavke, ostavke“.

Mogli su se videti transparenti „U tišini nasilje opstaje“, „Računajte na nas“ i „Ili staje nasilje ili staje Srbija“.

Opozicija je najavila da će od sledeće nedelje protesti biti organizovani u još većem broju gradova.

„Od sledeće nedelje ćemo to sigurno za 10 gradova podignuti. Idemo dalje. Sve dok ne stane cela Srbija. Ili će stati nasilje, ili će stati cela Srbija“, poručio je Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke.

Izvor :
BBC na srpskom, Danas