Završen protest u Zvečanu

Više hiljada građana protestovalo je danas ispred zgrade opštine Zvečan, pred kojom se i dalje nalaze pripadnici KFOR-a. Okupljanje građana počelo je u ranim jutarnjim časovima, a završeno je u 16 časova.

Rano jutros pripadnici KFOR-a postavili su bodljikavu žicu na prilazima zgrade opštine, nakon čega je grupa građana tu okačila srpske zastave. U jednom trenutku građani su razvili i srpsku trobojku dugu 250 metara.

Na protestu se danas obratio bivši gadonačelnik Zvečana Dragiša Milović, inače jedan od povređenih u sukobu građana i KFOR-a koji se dogodio u ponedeljak. On je ponovio zahteve Srba – “da se sprecijalne jedinice sa dugim cevima i oklopnim transporterima udalje i napuste zgradu opštine Zvečan”.

“Ovde među vama nema nikakvih ilegalnih struktura, nikakvih kriminalnih bandi, nikakvih pripadnika takozvane Vagner grupe, nikakvih mladića koji žele da pale sve što nije sprsko. Ovde su samo građani Zvečana srednjovekovnog grada i građani Kosovske Mitrovice”, rekao je Milović.

Takođe je naglasio da potesti nisu protiv KFOR-a odnosno NATO-a i da “svi žale zbog sukoba” i zbog svih koji su u njima povređeni. Podsećajući šta se tačno dogodilo u petak:

„Valja i da se podsetimo jer mi Srbi brzo zaboravljamo 26. u petak na silu, brutalno, jednostrano su specijalne jedinice iz Prištine zauzele zgradu opštine Zvečan. Razlog zašto su oni to uradili je, zaboga da bi, kako to oni kažu došli gradonačelnici koji su nakon nekih glasanja u kontejnerima dobili 100 glasova i da hoće da predstavljaju ovaj narod i da budu gradonačelnici opštine Zvečan“, rekao je Milović.

Tokom današnjeg protesta situacija je uglavnom bila mirna. Međutim, oko 15 časova vozilo specijalne jedinice kosovske policije pokušalo da uđe među okupljene ljude, nakon čega je kamenovano. Tom prilikom razbijeno je zadnje staklo policijskog automobila.

Vrlo brzo nakon toga predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić razgovarai su sa predstavnicima KFOR-a, upravo zbog ovog incidenta.

Tražili su od KFOR-a da rasporede svoje vojnike na glavnim raskrsnicama u Zvečanu, kako bi zaštiti ljude na protestu od, kako su rekli, provokacija specijalne jedinice kosovske policije, koji su došli do centra Zvečana i automobilom ušli među okupljene građane. Ovaj čin specijalnih jedinica Rakić i Simić ocenili su kao ugrožavanje bezbednosti ljudi.

Međutim pripadnik KFOR-a koji je razgovarao s njima, nije mogao da obeća da će ispuniti njihov zahtev. Tokom razgovora pripadnik KFOR-a više puta je podsećao i govorio o sukobu građana i KFOR-a, odnosno kako je rekao „napadu na KFOR“, koji se dogodio u ponedeljak. Takođe je rekao da je upravo zbog deašvanja u ponedeljak upitan njihov zahtev, kao i bezbednost vojnika koji bi eventualno bili raspoređeni tamo gde oni to traže.

Izvor :
Medija centar Čaglavica