Završen festival ’’Mirdita, dobar dan“, nagrada Nori Ahmetaj

Festival „Mirdita, dobar dan!“ završen je sinoć u Prištini prikazivanjem filma „Teret“ reditelja Ognjena Glavonića i uručenjem festivalske nagrade aktivištkinji za ljudska prava Nori Ahmetaj.

Na zatvaranju osme „Mirdite, dobar dan!“, a prvog festivalskog izdanja održanog u Prištini, direktor nevladine organizacije Integra, Kuštrim Koljići, posebno se zahvalio „svim umetnicima, novinarima i aktivistima koji su došli iz Beograda“.

Predstavnica nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda Fjona Jelići uzvratila je „na neverovatno toploj dobrodošlici Prištine“.

„Vraćamo se kući u Beograd sa predivnim utiscima, radosni i ponosni što je festival ovako dobro prošao u Prištini. To što se festival završava ne znači da treba da prestane naša saradnja i komunikacija, da prestajemo da radimo na zbližavanju…“, rekla je Jelići.

Organizatori su bili najavili da je cilj trodnevnog festivala predstavljanje u Prištini moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije.

Kako je navedeno, nagradu „Mirdita, dobar dan!“ Nora Ahmetaj je dobila, između ostalog, „za doprinos u dokumentovanju ratnih zločina i kršenju ostalih ljudskih prava, osnaživanje marginalizovanih grupa poput civilnih žrtava rata, produbljenje saradnje naroda i zemalj koji su prošli kroz rat i sukobe i krize“.

Direktorka Centra za istraživanje, dokumentaciju i objavljivanje iz Prištine je primajući nagradu u „Kino Amrata“ rekla da je „jako bitna saradnja na Zapadnom Balkanu, kao i između srpskog i albanskog naroda“.

„Bitno je da kroz rad dokazujemo naše ciljeve, ne kroz reči. Radosna sam što sam videla jako puno mladih ljudi ovde. Bitno je da prenesemo energiju u neku novu fazu. Bez te saradnje i otvaranja nećemo daleko stići. Nadam se da će se ‘Mirdita, dobar dan’ nastaviti“, rekla je Ahmetaj.

Festival „Mirdita, dobar dan!“ organizovali su Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, Forum ZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.