Završen 12. “GRAFEST”, nagrade dobili Jelena Radenović, Aleksandar Miladinović i Dragana Pajović

Dodelom nagrada autorima najboljih dokumetnarnih ostvarenja, u Gačanici je završen 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „GRAFEST“.

Prvu nagradu dobila je Jelena Radenović za film „A istok reka teče“. Druga nagrada pripala je Aleksandru Miladinoviću za film „Slavuj iz zatočene bašte – Pavlina Radovanović“, a treća nagrada dodeljena je novinarki Dragani Pajović za dokumentarni film “Nek se kolo vije” koji govori o folklornom bogatstvu Sirinićke Župe.

‚‚Najveće hvala dugujem ljudima iz Sirinićke župe, najveće hvala dugujem onoj maloj dečici koja tog dana nisu pohađala nastavu a bilo ih je oko 60-tak, veliko hvala njihovim roditeljima i veliko hvala svim onim ljudima koji su mi izašli u susret. Mi smo se na neki način potrudili da menjamo lokacije da prikažemo detalje, da prikažemo lepotu tog kraja i mislim da smo u tome uspeli“, rekla je Dragana Pajović novinarka RTK2.

Član Žirija Đorđe Jevtić naveo je da se na ovogodišnjem GRAFEST-u našla lepeza najaktuelnijih tema o životu i svim teškoćama koje taj život prate na Kosovu.

‚‚Ono što je dragoceno ove godine i što je specifično je to da imamo mnogo više filmova i dokumentaraca, odnosno priloga koji govore o drugim aspektima života, sem onog sumornog i teškog. Dakle govore i o lepoti života na nekim delovima Kosova i Metohije, u tim našim sredinama gde se i peva, gde se igra, gde pesma pobeđuje”, rekao je Jevtić.  

Ove godine prijavljeno je 36 dokumentarnih ostvarenja od kojih je za takmičarski program odabrano 17.

‚‚Što se tiče takmičarskog programa za koji smo ja i moje kolege iz žirja bili zduženi, on je bio pun zaista emotivnih priča, zaista moćnih priča, priča koje se nažalost u Beogradu iz kog ja večeras dolazim retko mogu videti. I nadm se da ćemo to u budućnosti promeniti i da će više ovih priča putovati i malo severno od Gračanice i Mitrovice“, rekao je predsednik žirija Igor Stanojević.

Ovogodišnji moto GRAFEST-a bio je „Muzika života“.

‚‚Muzika života zato što je to slika koja boli, zato što je to slika koja nastaje na sukobu, zato što je to slika koja je kao što je već ovde rečeno puna emocija i zato što ta slika govori o tome da smo preživeli. Ima jedan veliki  kompozitor koji je svog učenika pitao da li vas boli dok to svirate i dok izvodite tu kompoziciju? On je rekao ne, ne boli me. Učitelj je rekao od vas neće biti ništa. Mene svaki put boli kada izvodim tu kompoziciju. Festival Grafest je muzika života zato što sve nas pomalo boli dok gledamo ove filmove i uživamo u njihovim slikama, njihovoj kompoziciji, u njihovim emocijama, u njihovoj strukturi“, rekao je direktor GRAFEST-a Živojin Rakočević. 

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „GRAFEST” održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Izvor :
Medija centar Čaglavica