Zašto je Aljbin stavio kravatu?

Centralna izborna komisija Kosova je 7. jula potvrdila konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna 2017. godine.

mnogi drugi.

Pripadnici Samoopredeljenja su dekretom predsednika Albanije Bujara Nišanija početkom avgusta 2016. po ubrzanoj proceduri dobili državljanstvo te zemlje.

Inicijativa za to je potekla od samih članova Samoopredeljenja, što je potvrdio i šef poslaničke grupe ovog pokreta u Skupštini Kosova, Gljauk Konjufca.

„Želimo da se zahvalimo predsedniku Nišaniju. Ovo je simboličan gest. Mi smo tražili albanske pasoše, započeli smo sa procedurom pre dva-tri meseca i sve je urađeno u skladu sa zakonom,“ rekao je Konjufca.

S obzirom da je ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom godinama bila i ostala sporna, kosovski predsednik Hašim Tači je u oktobru 2017. zatražio od albanskog kolege Iljira Mete da se građanima Kosova omogući da po ubrzanoj proceduri apliciraju za albansko državljanstvo, pre svih studentima i poslovnim ljudima, ali i svima ostalima koji imaju potrebu za tim.

Policija dobila nalog da privede Aljbina Kurtija

Kosovska policija je 10. oktobra 2017. ušla u Kurtijevu kuću kako bi ga, po nalogu sudije, privela na saslušanje.

On je trebalo da bude saslušan u predmetu u kojem se tereti za korišćenje suzavca u prethodnom sastavu kosovskog parlamenta, ali u trenutku kada je policija došla da ga privede – nije bio u kući.

Skupštine Kosova po pitanju demarkacije granice sa Crnom Gorom nije bila zakazana ni početkom decembra 2017, jer na osnovu stavova političkih partija još uvek nije bilo neophodno potrebne dvotrećinske većine za njenu ratifikaciju u parlamentu.

Vlada Kosova je prethodno usvojila izveštaj nove državne komisije Kosova za obeležavanje granice o demarkaciji sa Crnom Gorom i sa sporazumom o demarkaciji iz 2015. ponovo ga prosledila Skupštini Kosova na razmatranje.

Tako je 2017. na Kosovu protekla u senci izbora, najpre onih prevremenih parlamentarnih u junu, a potom i redovnih lokalnih u oktobru.

Proklamovani prioriteti koji su bili pred Kosovom na njenom početku, poput formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, vizne liberalizacije, formiranja Vojske Kosova, nastavka političkog dijaloga sa Srbijom, jednostavno su prolongirani za novu 2018. godinu.

Iako je Samoopredeljenje u 2017. na izborima udvostručilo broj poslanika, kraj godine je dočekalo u prilično napetoj atmosferi, uz izražene podele u partiji i unutrašnje izbore na pragu.

Šesti nastavak analize političkog delovanja Aljbina Kurtija čitajte na portalu radiokim.net u rubrici „Analiza“ u nedelju, 26. marta.

Izvor :
Kim, autor Goran Avramović