Zaracin: Moramo imati uspešan dijalog

Dijalog se, naravno, može nastaviti i važno je da se držimo prethodnog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu implementira, rekao je u Prištini izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. On je osudio „kriminalni i teroristički“ napad na Policiju Kosova i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.

„Vrlo je važno da sam danas u Prištini, na Kosovu. Juče smo videli užasnu, užasnu situaciju. Želim da kažem vrlo jasno da snažno osuđujemo taj kriminalni i teroristički napad na Policiju Kosova. Tu smo da izrazimo našu solidarnost i saučešće porodici ubijenog kosovskog policajaca, kao i celoj državi Kosovo. Mi smo ovde u znak solidarnosti i stojimo na vašoj strani u ovoj situaciji“, rekao je on u obraćanju novinarima ispred Vlade Kosova.

Zaracin je dodao da je bezbednost važna, ali da je za dugoročno rešavanje tog pitanja presudan dijalog.

„Vrlo je jasno da je u ovoj sitaciji bezbednost važna. Reakcija mora biti jasna i čvrsta u vezi toga, ali je takođe jasno da ukoliko želite dugoročno da rešite pitanje bezbednosti – moramo imati uspešan dijalog. Angažman u dijalogu i normalizacija odnosa Kosova i Srbije može biti jedan od temeljaca budućih događaja i razvoja situacije. Ne smemo prekinuti sada, moramo nastaviti i uložiti naše snage u pokušaje da se pronađe rešenje, sprovede Ohrid i dijalog učini uspešnim“, kazao je on.

Nemački izaslanik je potencirao dogovoreno u Ohridu.

„Važno je da se držimo prethodno dogovorenog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu sprovede. Ono što sam čuo u Beogradu i Prištini, Ohridski sporazum je kamen temeljac i može voditi odnose u vrlo pozitivnom pravcu. Ali, naravno, u ovom trenutku nije uspešno sproveden i mislim da ovo nije momenat u kome treba prestati sa pokušajima da se Ohridski sporazum uspešno sprovede, naprotiv“, rekao je on.

Na pitanje novinarke Kim radija da kaže šta on lično i Vlada Nemačke mogu da učine kako bi zvaničnici Prištine i Beograda konačno zaustavili kampanje u kojima se koriste jezivi nacionalistički narativi i retorika, Zaracin je odgovorio:

„Pokušavamo da učinimo najbolje i pokažemo da smo, na kraju, prijatelji Zapadnog Balkana i da želimo svih šest zemalja u Evropskoj uniji. To je put koji vodi kroz dijalog i ispunjavanje dogovorenog. Moj kancelar je bio jasan u vezi toga kada je bio u poseti Prištini pre godinu i tri mesecca i mislim da je to jasno. Naravno, politička kultura i političke odluke ne mogu biti donete od strane Nemačke. Mi možemo samo da podržavamo naše prijatelje u preduzimanju koraka, Kao što sam ranije rekao, danas je dan za izražavanje solidarnosti i ne bih komentarisao dalje ovu temu“, naveo je on.

Manuel Zaracin se u Prištini sreo sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ali je odbio da komentariše eventualno ukidanje sankcija EU protiv Kosova zbog nesprovođenja mera za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

„Mi smo u bliskoj koordinaciji sa našim partnerima na Kosovu od kako se ova situacija pojavila. Naravno da nas je premijer izvestio o tekućim ocenama situacije i razvojima prilika po njegovom mišljenju. Bilo je to vrlo važno za nas“, kratko je zaključio insistirajući na navodima da je „danas dan za podršku i saučešće“.

Izvor :
Kim