Zakon o referendumu stupio na snagu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć gostjući u emisiji Hit rekao da bi „imao primedbe, da je video Zakon o referendumu“, ipak u Službenom glasniku je objavljen Ukaz u kome se vidi da ga je potpisao 25. novembra.

Ogovarajući na pitanje novinara Vučić je rekao: „Ne mogu da vam kažem, ali mislim da Zakon o referendumu jesam potpisao, a Zakon o eksproprijaciji sigurno nisam“.

Iako predsednik Aleksandar Vučić sinoć nije eksplicitno rekao da li je potpisao Zakon o referendumu, sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koja je održana jutros u 9h, počela je rečima predsednice Odbora Jelene Žarić Kovačević kojima je potvrdila da je Zakon stupio na snagu.

„Kao što znate, novi Zakon o referendumu stupio je na snagu, a u skladu sa Zakonom o referendumu, mi smo u obavezi kao Odbor da prosledimo RIK odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja akta o promeni Ustava Republike Srbije, koja sadrži i takozvano referendumsko pitanje“, rekla je Žarić Kovačević na otvaranju sednice.

Samim tim je potvrdila da je Zakon stupio na snagu, a i u Službenom glasniku se pojavio Ukaz u kome se vidi da je predsednik potpisao Zakon o referendumu 25. novembra.

Podsetimo, Vučić je sinoć rekao da „bi imao primedbe, da je video Zakon o referendumu“.

„Ja bih našao zamerke, da vam iskreno kažem, oko Zakona o referendumu, jer ovaj drugi Zakon o eksproprijaciji nema veze s njihovim zamerkama. Mi ovde pričamo o stadionu i infrastrukturnim projektim, veze nema s Rio Tintom. Imao bih primedbe, da sam video Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, i oko broja potpisa i oko svega drugog, ali to nije Zakon koji je protivustavan. Ja nemam pravo da vraćam nešto što mi se ne sviđa. Moj pravni tim će meni sutra ili prekosutra dostaviti mišljenje ili videću već kako to ide, ne znam ni kada šta treba da potpišem, ali u svakom slučaju uvek dobijem za svaki zakon njihovo mišljenje, sam pogledam i donosim odluku o tome“, rekao je sinoć Vučić.

Danas je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da „ne može da kaže, ali misli da Zakon o referendumu jeste potpisao, a Zakon o eksproprijaciji sigurno nije“.

Izvor :
RTV KIM, N1