Za 175 metara uređenja rečnog korita 177 hiljada evra

Iz Opštine Gračanice je saopšteno da je danas počelo čišćenje i betoniranje rečnog korita Gračanke u dužini od 175 metara, za koje će biti utrošeno 177.000 evra. 

Za svaki metar uređenog rečnog korita koje podrazumeva čišćenje i betoniranje biće namenjeno više od hiljadu evra koje izdvaja Opština Gračanica.

Uređenje je već počelo, mehanizacija je tu, a radove je obišla i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić u pratinji zamenika Milana Joksimovića, načelnika Kosovskog okruga Srđana Popovića, direktora Odeljenja javnih službi u opštini Vladice Trajkovića i direktora JKP „Ekologija“ Dejana Dimitrijevića.

„Počelo je čišćenje i betoniranje reke Gračanke na potezu nizvodno od novog objekta PU ’Đurđevak’. Za tu namenu Opština je izdvojila sredstva u visini od 177.000 evra, a rok za zavšetak radova je 60 dana. Ovo je voma važan projekt zbog toga što će na ovaj način na dugoročni period biti rešen izlivanja reke u kišnom periodu i plavljenje poljoprivrednog zemljišta i domaćinstava pored same reke“, kazao je Joksimović i dodao da je lokalna smouprava za tu namenu u narednoj godini izdvojila dodatna sredstva.

„Značajna sredstva“, bez navođenja  kolika, opština će izdvojiti i regulisanje rečnih korita u drugim mestima ove lokalne samouprave, potvrdio je direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković.

„Za narednu godinu predvideli smo i čišćenje reke Sitnice, koja se uvek izliva i pravi štetu naseljima pored reke, tako da je u planu njena regulacija od granice sa opštinom Кosovo Polje ka Batusu i Radevu“, kazao je on.

Početak regulacije reke Gračanke „značajan je za sve građane Gračanice“, a posebno za one koji svoja imanja i domaćinstva imaju pored reke, istakao je meštanin Stojan Gigić, čija se kuća nalazi pored same reke.

„Na ovaj način preduprediće se izlivanje reke, a samim tim i šteta na imanjima i objektima koja nastaje plavljenjem. Zahvalni smo Opštini Gračanica što je započela sa radovima, a svako je deo odgovornosti i na samim građanima koji bi trebalo da povedu računa šta bacaju u reku, ali i da održavaju svoje parcele, kako bi imali čistu i zdravu sredinu“, kazao je Gigić.

Međutim, oni koji žive u Lapljem Selu i Preocu će se, po svemu sudeći, još uvek će se suočavati sa smradom koji dopire iz Gračanke. Doduše, sada nešto manje zbog nižih temperatura i kraćeg boravka napolju.

Predstavnici opštine koji su danas obišli radove na uređenju korita Gračanke u saopštenju za medije uopšte nisu pominjali taj višegodišnji problem, niti njegovo moguće rešenje.

Ono što su istakli je da će naredne godine intenzivirati radove na čišćenju rečnih korita u svim mestima, kako bi se sprečila opsasnost od plavljenja.

Inače, uprkos brojnim obećanjima od strane predsednice Opštine Ljiljane Šubarić da će na događaje pozivati sve lokalne medije, predstavnici ove institucije i dalje vrše selekciju i pozivaju isključivo one bliske aktuelnoj vlasti u Beogradu.

Izvor :
RTV KIM