Vučić: Zapad nas je tukao da bi nam oteo Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da su zapadne zemlje bombardovale Jugoslaviju da bi Kosovo bilo nezavisno, a ne zbog politike tadašnjeg srpskog lidera Slobodana Miloševića.

„Oni koji su nas tukli, nisu to radili zbog Slobodana Miloševića, već zbog svojih geopolitičkih interesa, da bi nama oteli Kosovo. I još se čudom čude kako se to koprcamo i kako to štitimo međunarodno pravo i Povelju UN“, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je kazao da Beograd pomaže Srbima na Kosovu davanjem „ogromnog novca“ i diplomatskom borbom, a da sukob sa NATO-om i zapadnim svetom žele jedino „neodgovorni ljudi“.

„Ko god misli da treba da idemo u sukob sa NATO-om, ja ću mu reći da taj nije normalan. Da li čeznem za sukobom sa NATO-om? Ne, i daću sve od sebe da ga nikada ne bude. Sve i da to želite, imamo li šansu da to dobijemo? A ne želim ga jer ne mislim da nam treba svađa i sukob sa zapadnim svetom“, naveo je Vučić.

Vučić je kazao da Srbi neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova i da vlast koja bude formirana posle njih neće imati legitimitet.

Upitan kako će biti Srbima na severu Kosova posle tih izbora 23. aprila, Vučić je rekao da će im biti „loše, kao pod okupacijom“ jer će vlast formirati kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Kurti će od 24. aprila uspešno da vlada Severnom Mitrovicom, možete da mislite te vlasti i demokratije i legitimiteta sa dva odsto Albanaca koji žive tamo. Srbima će biti loše, kao pod okupacijom, kako bi im bilo, zato ljudi brinu. Šta mogu da uradim? Da uvedem tenkove? Ne mogu, ne možemo da pobedimo NATO, a i neću da ginemo. Hoću da rešavamo stvari mirnim putem, da idemo u normalizaciju“, kazao je Vučić.

On je kritikovao i zapadne zemlje što „ćute“ na činjenicu da Kurti ne želi da odloži lokalne izbore na kojima neće učestvovati Srbi, nakon što su u novembru napustili kosovske institucije.

Vučić je ocenio da je taktika prištinskih vlasti da nikada ne sprovedu u delo Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da će „svakodnevno provocirati Srbe“ sa željom da Srbi nešto izazovu.

„Oni hapse momke, najsposobnije da se suprotstave njihovom delovanju na severu Kosova. Hoće da ostave sever Kosova bez onih koji su sposobni da im se suprotstave, da bi onda mogli na silu da upadnu i da zavladaju na taj način“, rekao je Vučić za RTS.

Na pitanje gde će biti Kosovo na kraju njegovog predsedničkog mandata 2027. godine, Vučić je rekao da „misli da će biti u Srbiji“.

„Mislim da će biti u Srbiji, a posle mene, pitajte nekog drugog. A da su mi ga ostavili baš u Srbiji, ne u formalno-pravnom smislu da li je Kosovo u UN ili ne, već sa kakvim posledicama se suočavamo u poslednjih 20 godina, sami dajte odgovor na to pitanje. Mislim da će biti u Srbiji i da ćemo mnogo da propatimo, posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji“, naveo je Vučić.

Izvor :
Beta