Vučić: Za smenu gradonačelnika na severu treba da dobijemo 50% + 1 birač, a nema toliko Srba

„Na referendumu treba da dobijemo 50 + 1 od ukupno upisanih birača, a nema Srba koji žive 50 odsto. Zato je Srpska lista rekla – nemamo šta da učestvujemo, jer je fizički nemoguće da se to dogodi“, izjavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, govoreći o predstojećem glasanju za smenu gradonačelnika na severu Kosova.

Odgovarajući na novinarsko pitanje upravo u vezi sa reakcijom Kvinte, Vučić poručuje da „neki pokušavaju da nam drže pridike“.

„Gledajte dokle taj bezobrazluk ide. Kurti organizuje izbore, izađe 3,4 odsto, a pre toga sprovodi bezbroj akcija protiv srpskog naroda – hapsi ljude, maltretira, ranjavaju ljude“, navodi srpski predsednik.

Kaže da su mu zapadni zvaničnici, nakon što su albanski gradonačelnici još prošle godine preuzeli funkcije na severu rekli – „nije problem, samo prihvatite da učestvujete na izborima, oni će odmah da podnesu ostavke“.

„Mi kažemo, teško nam je, ali eto prihvatićemo dragi naši prijatelji i partneri sa Zapada, a onda kada prihvatimo, oni kažu – ali oni neće da podnesu ostavke. Mi kažemo – šta sada hoćete od nas. Oni kažu, podnesite samo peticiju, morate da sakupite čak 20 odsto od ukupnog broja birača, da bi petiicija bila validna, uz sve te Kurtijeve prevare – šibicar sitni.“

Iako se već mesecima, odnosno od izrade administrativnog uputstva zna da je nakon odobravanja peticije, koju je podržala i Srpska lista, naredni korak ka smeni gradonačelnika održavanje referenduma, Vučić je sinoć poručio:

„Sve to mi prikupimo, a oni kažu – ne, ne – sada da učestvujete na referendumu, a na referendumu treba da dobijemo 50 + 1 od ukupno upisanih birača, a nema Srba koji žive 50 odsto. Pri tome su upisali još 862 čoveka“.

Kaže da je upravo zbog toga Srpska lista saopštila „da je sve besmisleno, nemamo šta da učestvujemo, ne možemo da podnesemo ovaj teror koji sprovode, jer je fizički nemoguće da se to dogodi“.

„I oni na sve to, posle svega što su uradili kažu – „Beograd je kriv“. Sram vas bilo bre više, pogledajte se u ogledalo lažovi jedni“, dodaje Vučić.

Izvor :
KoSSev