Vučić: Ukrajina je prijatelj Srbije, nije priznala nezavisnost Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Ukrajina prijatelj Srbije i da, ono što je najvažnije, nije priznala nezavisnost Kosova.

U izjavi novinarima u Tirani, gde učestvuje na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, Vučić je rekao da se Srbija drži skupštinskih deklaracija i stavova Saveta za nacionalnu bezbednost, a da Ukrajini danas nije lako i da mi ne možemo ništa da joj zamerimo.

“Ne zaboravite zašto je važno, na stranu što su to naši slovenski prijatelji, vi morate da imate u vidu, Ukrajina nigde nije priznala Kosovo. Rekao sam u svom izlaganju da je Ukrajina jedna od retkih zemalja koja može da govori o teritorijalnom integritetu, jer ona nije gazila nečiji tuđi teritorijalni integritet, kao većina drugih, a danas su im puna usta toga”, rekao je Vučić.

Dodao je da je čak i predsednica Kosova Vljosa Osmani pred Rojtersovim kamerama rekla kako se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta.

Onda se vi pitate da li je moguće da takva vrsta dvoličja i licemerja bez presedana, postoji”, poručio je Vučić.

Naglasio je da je veoma važno da imamo dobre odnose sa Ukrajinom.

“Ona nije priznala Kosovo i ne zaboravite, eventualno drugačija odluka Ukrajine, uticala bi veoma ozbiljno na najmanje dve evropske zemlje, tako da verujem da ćemo nastaviti da gradimo prijateljske odnose sa Ukrajinom, ali poštujući odluku Saveta za nacionalnu bezbednost istrajati u politici prijateljstva sa drugim akterima sa istoka Evrope, uključujući Rusku Federaciju”, rekao je Vučić.

Izvor :
Tanjug, RTV