Vučić tvrdi da 7 miliona evra ulaže u „novi univerzitet u KM“, ali i u Rajsku Banju

Beograd, 20. januara 2023. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je večeras u Palati ''Srbija'' predstavljanje programa "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027. kome prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri u vladi. FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Mi ćemo na Kosovu i Metohiji nastaviti zdušno da pomažemo našem narodu, poručio je Aleksandar Vučić u trećem satu pohvala o onome što javnosti predstavlja kao uspeh svoje vlasti.

Ne bi da se hvali jer, priznaje da je teško da se hvali nečim što je uradio za ljude koji prolaze kroz tako težak životni period, kao što prolaze Srbi na Kosovu.

„Ali ćemo se postarati, i naš je cilj da nijedna srpska porodica u našoj pokrajini ne bude bez krova nad glavom, i svaki naš čovek da ima. A oni koji nemaju posao, koji ne mogu da dobiju privatne subvencije u poljoprivredi, ili negde drugo, da mu dodatno obezbedimo primanja kroz socijalna davanja da može da živi dostojanstveno“, ovako prvi čovek Srbije vidi dostojanstven život Srba sa Kosova.

I premda su nove opštinske albanske vlasti ranije prošlog proleća plombirale radove na izgradnji nove zgrade rektorata i univerzitetskog kompleksa, Vučić sada saopštava da oni zapravo ulažu 7 miliona evra u novi univerzitet.

„To je novi univerzitet u Kosovskoj Mitrovici“, ali i ne samo to, već i „5 novih vrtića, učenički dom i poljoprivrednu školu u Lešku,…“ ređao je predsednik i ranije spominjane projekte, spomenuvši ipak da imaju bezbroj problema u Mitrovici i Gračanici.

Pošto su političke prirode, nije hteo da u trosatnim uspesima govori baš o tim problemima.

Nije zaboravio da spomene ulaganja u ono što predstavlja kao centar duhovnosti – Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

„U mnogo crkava ulažemo“, ali tvrdi još nešto:

„U Banju, Rajsku Banju. Kod Banjske smo mi ulagali novac, promenili lice i verujem da ćemo nastaviti sa ulaganjima i verujem da ćemo pored sve hajke koja postoji svuda, vratiti život, kako u Banjsku, tako i u svaki drugi deo na Kosovu i Metohiji gde živi naš narod“.

Rajsku Banju je nakon Banjske preuzeo MUP Kosova i ovo popularno odmaralište nije otvarano nakon sukoba od 24. septembra u ovom mestu.

Inače, izgradnju svih objekata pri sistemu Republike Srbije, zaustavile su nove opštinske, gotovo isključivo albanske vlasti na Severu neposredno nakon izbora koje su Srbi prošlog proleća bojkotovali, pošto su prethodno napustili kosovske institucije, uključujući i opštine.

Vučić sinoć to nije spominjao, niti je objasnio kako će to Srbija izgraditi ove institucije na Severu.

Izvor :
Kossev