Vučić: Teško zaustaviti Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se videti da li će po glasače na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu dolaziti autobusi ili će kosovski Srbi organizovati „simbolično glasanje“ i ocenio je da će biti teško zaustaviti Srbe da izađu iz kosovskih institucija.

Vučić je rekao da vlasti u Prištini žele da ponize Srbe.

„U svetu su spremni da prećute ne samo nekonstruktivnost, već i nameru kosovskog premijera Aljbina Kurtija da izaziva nestabilnost u regionu“, izjavio je Vučić.

„Najlakše bi bilo da prihvatimo njihove zahteve, ali šta bi se desilo dan ili dva posle izbora“, rekao je Vučić, uz konstataciju: „Mnogo toga smo progutali, ali smo odbili da kažemo ’Vlada Kosova’, što bi bilo priznanje nezavisnosti“, dodao je on.

Vučić je izjavio da Priština, deo crnogorskih vlasti i zvanični Zagreb pokušavaju da Srbiju uvuku u sukob, „govoreći da smo ruske sluge“.

„Želim da sačuvamo mir na Kosovu i mir za sve građane Srbije“, naveo je Vučić i dodao da su „predstavnici kosovskih Srba izrazili spremnost da izađu iz kosovskih institucija“.

„Nama su predstavnici zemalja Kvinte rekli da su dali sve od sebe, ali da nisu uspeli da ubede Prištinu i da bi za njih sprovođenje izbora bilo poniženje“, izjavio je Vučić.

Izvor :
RTV KIM, FoNet