Vučić: Srbija izdvaja za KiM od 750 do 820 miliona evra godišnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se za Kosovo i Metohiju godišnje izdvaja između 750 i 820 miliona evra, dodajući da Beograd neće izaći iz dijaloga sa Prištinom.

Briselskim sporazumom nismo pogazili Ustav Srbije, o tome se oglasio i sud, poručio je Vučić, odgovarajući na primedbe šefa Poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića da je vlast u pregovorima prekršila najviši pravni akt zemlje i da se Ustavni sud o tome nije oglasio.

Kažete sveta zemlja, što ste vi manje Srbin od mene? Mogu i ja da kažem sveta zemlja, ali naša sveta zemlja se brani znanjem, jakom ekonomijom i Ustavom, rekao je Vučić.

Usput ste rekli da nemam pravo da učestvujem u pregovorima, rekao je Vučić i potom citirao nadležnosti predsednika Republike i rezoluciju Skupštine Srbije po kojem predsednik ima legitimitet da učestvuje u dijalogu sa Prištinom.

Pregovorima uvek kupujemo mir, 1.000 godina pregovora je bolje nego jedan dan rata. Iz pregovora ne smemo da izađemo, nikada. Ako to uradimo, mi smo sebi vezali ruke, sebe smo uništili i nikakvu šansu za opstanak nećemo imati, za ekonomski naredak. Nikada, nikakvo, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su i Beograd i Priština poštovali rok od godinu dana predviđen Vašingtonskim sporazumom da oni neće tražiti priznanja u međunarodnim organizacijama, a da Srbija neće voditi kampanju protiv toga.

Prošlo je godinu dana, oni govore da podnose zahteve za prijem u međunarodne organizacije. Onog dana kada budu objavili da su negde primljeni, mi ćemo pokazati tih sedam otpriznanja, a nadam se i osmo, najavio je Vučić.

Odgovarajući na primedbe poslanika iz Preševske doline Šaipa Kamberija, Vučić je rekao da Kosovo nije nezavisna država i da Srbi na severu Kosova nemaju isti status kao Albanci na jugu centralne Srbije.

Predstavljate sve kao da je Kosovo nezavisna država, da tu nema ništa sporno, već je samo reč o bilateralnim sporazumima kojima se uspostavlja jednakost i istovetnost prava Srba i Albanaca u dve nezavisne države, a to nije tako, rekao je Vučić.

Spreman sam uvek da saslušam svaku argumentaciju i učinim sve što je moguće da pomognem napretku i razvoju albanske zajednice na teritoriji Srbiji, ali ako ste sebi nešto oprostili i nama to učinite, rekao je Vučić.

On je ocenio da je istina da se nedovoljno ulaže u opštine na jugu Srbije, ali da će se raditi više na investicijama.

Vučić je zahvalio na rečima poslanika Saveza vojvođanskih mađara Balinta Pastora, koji je ukazao na dobre odnose Srba i Mađara, dodajući da je to rezultat predanog rada njegovog oca i lidera SVM Ištvana Pastora.

Vučić je rekao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, jer ona brani interese Beograda u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, napominjući da je teško voditi takvu politiku.

Izvor :
RTV KIM, FoNet