Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će „implementirati sve što je dogovoreno“.

Vučić je nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu odgovarajući na pitanje grčke novinarke zašto se za poslenjih 20 godina ništa nije promenilo na putu Zapadnog Balkana ka EU, rekao da taj put ne zavisi samo od Srbije, već i od odnosa u samoj Uniji.

„Mnogo toga što se očekuje od Srbije odnosi se na dijalog sa Prištinom. Takođe, ono što smo, čini mi se uvek sa radošću prihvatali, su reforme, ponosni na reformu pravosuđa koju sprovodimo od januara prošle godine i nadamo se u maju Evropska komisija to da prikaže u izveštaju. Imamo još mnogo toga da uradimo u razvoju demokratije, ljudskih prava i sloboda, ali znam neke zemlje EU koje u tome nisu ispred nas, naprotiv“, rekao je Vučić.

On je istakao da evropski put Srbije zavisi i od raznih blokova i ineresa u samoj EU.

Osvrnuo se na to da je Srbija optuživana da jedva čeka da po Putinovom nalogu remeti odnose u regionu, a kad se pokazalo da je to laž, niko nije rekao izvini.

Dodao je da Srbija čini 50 odsto ekonomija Zapadnog Balkana i da će ta razlika biti veća, a da pored toga, Srbija smatra da svojim ozbiljnim pristupom evropskim pitanjima uz poštovanje povelja UN, može da pomogne.

„Ono što smo rekli da ćemo da implementiramo – uradićemo, ja sam i predsednici Grčke rekao šta je Srbija spremna da uradi, a šta nije, nismo krili ni od koga, i evropski zvaničnici znaju da je reč Srbije mnogo važnija nego nečija druga reč, ili, usudiću se da kažem, nečiji potpis“, rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da je cilj ubrzanje evropskog puta, nastavak privlačenja investicija i smanjenje razlike u odnosu na razvijene zemlje.

Ipak, kako je dodao, brine ga situacija u svetu, ona koju je Noam Čomski okarakterisao kao da „ni sa kim racionalno ne može da se razgovara o rešenju problema“, ali da je, kako je naveo, „on mali lider male zemlje“ te se nada da će „velikani i velikaši“ znati bolje da procene i reše situaciju.

Izvor :
Kim