Vučić: Srbi sa Kosova se pobunili, trojica stradala – naseli na Kurtijevu provokaciju; Ubistvo policajca za osudu

„Izvinjavam se što nismo mogli ranije da se obratimo jer od 1999. nemamo efektivnu kontrolu na Kosovu i Metohiji i trebalo nam je mnogo vreme da sami ispitamo šta se dogodilo na KiM, šta se zbivalo jutros tokom celog prepodneva i popodneva, da bismo mogli da saopštimo istinu ljudima i s druge strane da pripremimo teren za donošenjenje odgovarajućih odluka“, kazao je Vučić na konferenciji za medije.

Naveo je da je noćas oko 2.46 minuta grupa Srba sa KiM postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu Kosova.

„Zatim dolazi kosovska policija pokušava da ukloni barikade tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice“, rekao je Vučić.

„U 8.57 administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni su za saobraćaj, pucnjave i okršaji i dalje traju, u 10.15 Albanci saopštavaju da su četiri srpske opštine zone antiterorističke operacije“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je mnogo puta upozoravao, u Briselu ali i Njujorku da do ovoga može da dođe, ali da je malo ko hteo da sluša.

„Srbi sa Kosova su se pobunili ne želeći da više trpe Kurtijev teror, od 3. novembra kada je Kurti iz Berlina smenio komandira Đurića za Region Sever 62 puta su koristili tzv. kosovsku policiju protiv Srba, 22 eskalatorna poteza na severu Kosova, 56 etnički motivisanih napada na Srbe“.

„Ni na koji način ne želim da opravdam ubistvo kosovskog policajca to jeste za osudu i to je nešto što nikome nije bilo potrebno, posebno srpskom narodu u trenutku kada su shvatili da je Kurti glavni organizator haos na KiM“, rekao je Vučić.

„Šta se dalje događalo, ima tu jedna neverovatna stvar za svega sat i 20 minuta tih nekoliko desetina Srba bili su u potpunom okruženju očigledno je to traženo zajedno sa međunarodnim snagama i sproveden je brutalan napad na nijh i pitali smo se zašto to KFOR ne radi bilo bi manje žrtava“.

Prema informacijama koje poseduju, napominje da su trojica Srba sa KiM stradala.

„Dvojica, sasvim izvesno od snajperske vatre sa velike udaljenosti kada nije bilo neophodno da budu likvidirani, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo. Jedno lice pitanje je da li će preživeti samo zato što nisu hteli da mu ukažu pomoć imamo snimak kako se albanska policija smeje i govori, nemamo razloga da mu pomažemo. Imamo tonske snimke koji to potvrđuju samo da vidite kako neko to profesionalno radi“, rekao je Vučić.

Istakao je da su koristili snajpere kojima su pogođene i privatne kuće u Banjskoj. Napominje da su Srbi do manastira Banjska došli kako bi dvojici povređenih mladića ukazali pomoć, te da crkva nije bila umešana.

„Jedini krivac je Aljbin Kurti. To je čovek koji je suprotno Briselskom sporazumu smenio Đurića, nikakvo pravo nije imao, nije hteo da sprovede formiranje Zajednice srpskih opština, ostavio ljude da brinu sami o svojoj sudbini i svo vreme provocirao. Žao mi je što je deo Srba na te provokacije naseo“, kazao je Vučić.

Smatra da je kosovski premijer jedini koji želi sukobe i rat.

„Njegova je životna želja da nas uvuče u rat sa NATO-om i to je jedno što radi sve vreme“.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da se ZSO formira, da na severu Kosova Srbi budu policajci, jer kako je rekao, to je jedini način da ili Srbi ne budu proterani sa svojih odgnjišta ili da ne bude više sukoba.

„Imali smo ceo dan sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, odluke ćemo donositi pažljivo, detaljno ih primremiti, i sa tim odlukama izaći pred naš narod u danima pred nama. Mi pozivamo naš narod na mir i uzdržanost, molimo ih za to i da veruju svojoj državi. To je sve što mogu da ih molim. Naše je da iscrpimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića. Naše je da pokušamo da sačuvamo mir“, istakao je Vučić i dodao:

„Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete. Nikada Srbija neće priznati nakaradnu tvorevinu koju ste pravili bombardovanjem Srbije. Razgovaraćemo uvek, a na formalno – neformalno priznanje Kosova zaboravite“.

Rekao je da je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, te da su članovi Srpske liste „užasnuti i sa svojim narodom“.

Izvor :
KIM