Vučić sa Meloni u Beogradu: Zahvalnost Italiji na suštinskoj podršci evropskim integracijama Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsednici Vlade Italije Đorđi Meloni na „suštinskoj i istrajnoj“ podršci njene zemlje evropskim integracijama zvaničnog Beograda.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu izrazio zahvalnost Meloni jer je, kako je kazao, htela da sasluša stavove i mišljenja Srbije i nije imala jednostran pristup u odnosu na regionalna pitanja.

Vučič je kazao i da je na stastanku sa sagavornicom konstatovano da dve države imaju dobre prijateljske i ekonomske odnose.

“Nivo robne razmene je 4,6 milijardi evra i verujemo da u budućnosti može biti mnogo viša, pogotovo kada ‘Stelantis’ krene u proizvodnju (automobila) električne ‘pande’ u Kragujevcu”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ta kompanija bi mogla, osim proizvodnje ‘pande’, da bude i generator novih investicija u auto-industriji.

Ocenio je da “Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema u regionu”, te zahvalio sagvirnici i na tome.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će u tome, ubuduće, Italija imati još značajniju ulogu.

Meloni: Italija će biti uz Srbiju na putu ka Evropi

Premijerka Italije Đorđa Meloni (Giorgia) izjavila je u Beogradu da će Italija nastaviti da bude među prvim zemljama u podršci proširenju Evrope unije (EU), kao i da će podržati Srbiju na putu ka Evropi.

Meloni je ocenila i da Beograd ima “konstruktivan pristup u dijalogu sa Kosovom”, dodajući da “Italija radi na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele”.

“Za Italiju je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu… Italija će biti uz Srbiju na putu ka Evropi”, rekla je Meloni na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Italija se zalaže za proširenje EU ili, kako je rekla Meloni, “ponovno ujedinjenje Evrope”.

Ona je istakla važnost odnosa Italije i Srbije i izrazila uverenje da mogu i dodatno da se razvijaju.

“Sav posao koji zajedno rade (dve zemlje) pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju”, dodala je italijanska premijerka, podsetivši na održavanje biznis foruma, međuvladin dijalog i uspešnu trgovinsku razmenu.

Premijerka je rekla da “zajednička budućnost Srbije i Italije obećava”, navodeći da su energetska tranzicija i veštačka inteligencije neka od mnogih polja na kojima dve zemlje mogu da rade zajedno.

“Beograd je prvi grad na svetu gde su svoje kancelarije i pogone ostvarile italijanske kompanije. To govori sa koliko pažnje italijanski preduzetnički svet gleda na Srbiju”, rekla je Meloni.

Povodom pitanja migracije, Meloni je istakla da se Italija bori protiv ilegalnih migracija i “zahvalila Beogradu na svim naporima koje ulaže na ovom polju”.

Govoreći o ratu u Ukrajini, italijanska premijerka je rekla da je Italija uz Ukrajinu, da će nastaviti da je podržava i da svi treba da radimo na tome da dođe da smirivanja konflikta.

Ona je rekla da je u razgovoru s Vučićem bilo reči i o situaciji na Bliskom istoku, nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa, navodeći da je “Italija u Gazi angažovana na humanitarnom planu”.

Izvor :
Kim, Beta