Vučić: Plašim se da će situacija oko Kosova da se postavlja na oštriji način

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se plaši da će situacija oko Kosova i Republike Srpske da bude postavljana na sve oštriji način u narednom periodu, kao i da će Zapad da bude sve nervozniji pred ruske izbore 17. marta.

Ponovio je da postoji namera da se u pregovaračko poglavlje, koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, uključi Ohridski sporazum.

“Sad ću da vam objasnim kojom tehnikom hoće da ostvare cilj. Da se kompletno uz saglasnost Srbije prihvati Ohridski sporazum i sa delovima koje smo mi odbili, a tiču se Ujedinjenih nacija, agencija, institucija i organizacija pri UN, da bude deo poglavlja, a onda vam donesu poseban izveštaj EU koji proslede UN, ne moraju čak ni da nas pitaju za to”, rekao je Vučić sinoć za TV Hepi.

Kako kaže, nelogično je da nas ne pitaju, ali mogu da nas ne pitaju i taj dokument postaje deo dokumentacije Ujedinjenih nacija posle čega, kako je dodao, mnoge druge zemlje mogu da se pozivaju na taj dokument.

“Sve su to spremni da rade. Pošto ću ja na tako nešto unapred da upozorim Ujedinjene nacije da je to nemoguće i da ne sme da se radi, oni će da kažu, e imate Vučića, on nam pravi problem, ali rešite vi to”, prokomentarisao je predsednik.

Vučić je ocenio da će predstojeća sednica Evropskog saveta biti najzanimljivija do sada, zbog odluka koje treba doneti, ali je izrazio žaljenje što u Srbiji zbog izbora ona neće biti propraćena sa pažnjom koju zaslužuje.

“Sednica Evropskog saveta će biti možda najzanimljivija, mi ćemo se baviti našim izborima i nećemo imati vemena da se bavimo time osim površno, što nas neretko opterećuje kao naciju i kao zemlju. Biće to najzanimljivija sednica ikada zbog svih odluka koje treba da se donesu”, rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje da li će biti nekih pretnji, predsednik kaže da će toga biti, pa će biti.

Istakao je da je Srbija na evropskom putu, ali je, kako kaže, dala sebi za pravo da vodi slobodarsku politiku.

“Srbija je danas možda jedina zemlja, u ovom delu Evrope svakako, možda i u celoj Evropi, koja može da bude na evropskom putu i koja je sebi dala za pravo da vodi nezavisnu i slobodarsku spoljnu politiku. Da sami donosimo odluke kako ćemo da se izjasnimo po pitanju jedne deklaracije, druge deklaracije, a to je na dnevnom nivou, da li prihvatate ovu deklaraciju ili onu deklaraciju”, rekao je Vučić.

Naveo je da se Srbija nije priključila deklaracijama koje su nosile nove sankcije Rusiji, jer ima svoje interese.

Vučić je istakao da je njegov posao da vodi zemlju i da bude što je više moguće nepristrasan.

Kazao je da je za očekivati da će ruski predsednik Vladimir Putin očekivati uspehe na bojnom polju, a da će se sa druge strane održati i izbori na Tajvanu i za Evropski parlament.

“Oni koji su jastrebovi protiv Srbije biće još žešći poput Grošelja i Viole fon Kramon, do svih ostalih koji će da dođu da nam sole pamet, da nam objasne da nije bio dobar izbor, da nema demokratije ovde, a oni su mnogo velike demokrate. I to će da rade sve do maja”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je u ovom trenutku Srbiji potreban evropski put, a da ulazak u BRIKS trenutno nije moguća opcija, ma koliko zvučala primamljivo ljudima.

To je izjavio govoreći o razgovoru koji vodio sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom, prilikom njegovog boravka u Beogradu, tokom kojeg mu je prvi čovek te zalivske zemlje otkrio da planira da se priključi BRIKS-u.

Vučić je naveo da ga je bin Zajed pitao koliko njegov mlađi sin ima godina i u kakvom okruženju bi voleo da živi.

“Za 20 godina kada ti mali sin bude imao 26 godina, razmisli gde hoćeš da živi. Hoćeš li da živi u Evropi, koja će tada da bude na sedam do osam odsto ukupnog svetskog BDP-a ili da živi u nekoj novoj organizaciji koja će imati 40 ili 50 odsto svetskog BDP-a”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije poručio je građanima da izbori nisu igra i da država nije igračka.

“Mnogima se čini da su nečije reči slađe, lepše, brže i jednostavnije izražene nego što ih ja izražavam, ali različite su pozicije. Nekome ko hoće da dobije procenat, dva ili tri više, nije problem da izgovori stvari za koje sutra ne mora da odgovara nikome, a ja moram da vodim računa o svakoj reči, zato što ću sutra da položim račun narodu”, rekao je Vučić.

Istakao je da situacija objektivno nije tako laka kao što bi mnogi da je predstave.

Vučić je rekao da je situacija kao na raskrsnici na kojoj dolaze vozila iz suprotnih smerova i gde morate da sačuvate poziciju Srbije koja nije jednostavna.

“U svakom slučaju, mislim da ukoliko jedan od ovih velikih sukoba prestane, a ako me pitate, sumnjam da će to da se dogodi, čak i za one koji govore da je Hamas gotovo poražen, plašim se da će da se proširi na neke druge teritorije”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će ekonomija Srbije, prema procenama MMF, u 2024. rasti 3,6 odsto, ali da bi to moglo da iznosi i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje plata i penzija.

“Mi se nadamo i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje posle povećanja plata (od januara) od 10 odsto plata i ukupno 21,4 odsto povećanja penzija. Verujem da bismo mogli još ozbiljnije da popravimo životni standard ljudi, ali ne znate šta su novi izazovi i šta je to što još može da se dogodi”, rekao je Vučić.

Istakao je da je zato potrebno da uvek imamo i više novca u državnoj kasi.

“I kad me pitaju zašto imate skoro pet milijardi u kasi, pa imamo zato što uvek očekujete neki novi izazov i neki veliki šok u svetu. Da li će to da bude deo energetske krize ili neke veće ekonomske krize…Evropska unija je treći kvartal u recesiji, a mi zavisimo dobrim delom od EU. A nama je treći kvartal bio najbolji u Evropi od 3,6 odsto”, rekao je Vučić.

Predsednik je ocenio da će se stvari u svetu menjati mnogo brže nego što se misli i da se plaši narednih godinu dana, ali da će Srbija iskoristiti Ekspo 2027 kao veliku promociju.

Naglasio je da će Ekspo 2027 za Srbiju biti velika prilika.

“Ali nam je zato potrebno da se nekako iščupamo, da prođemo kroz sve zamke. Nećemo moći neokrznuto, ali bez težih posledica. Ako to uspemo, onda vidim izuzetnu budućnost za našu zemlju”, rekao je Vučić.

On je rekao je da se protiv iskopavanja litijuma govori kako Srbija ne bi mogla da ostvari prednost u odnosu na region i da je izgubljeno dragoceno vreme.

“Evo, govorim nešto što je nepopularno i zbog čega opet nanosim probleme svojoj stranci, ali svi znate da je to urađeno samo da Srbija ne bi brzo ojačala. I već smo mi izgubili dragoceno vreme”, rekao je Vučić.

Izvor :
TANJUG, RTV