Vučić otvorio radove: Od Merdara do Niša za 45 minuta za par godina, spas za ljude iz Gračanice

Kod petlje Merošina danas su svečano otvoreni radovi na izgradnji auto-puta E-80, od Niša do Merdara. Predsednik Srbije najavio je da će nakon završetka radova, do prelaza moći da se stigne za samo 45 minuta. Mi ćemo morati u budućnosti da gradimo neuporedivo bolje odnose sa Albancima i moramo da gradimo infrastrukturu za to, kazao je Aleksandar Vučić, ali i poručio da je reč o „putu spasa za ljude u Gračanici“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je danas ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji prve deonice „auto-puta mira“ od Niša do Merdara dužine 77 kilometara, odnosno do Pločnika.

Prva deonica puta čija je gradnja počela danas je duga je 5,5 kilometara, a ukupna dužina  do Pločnika, odnosno Beloljina je nešto iznad 30 kilometara.

„Prva 32 kilometra do Beloljina koštaju 226 miliona evra, od toga smo dobili 40 miliona evra na poklon iz Evropske unije“, kazao je danas predsednik Srbije koji se zahvalio Evropskoj uniji, ali i Evropskoj investicionoj banci na, kako kaže, najpovoljnijim uslovim finansiranja.

Vučić ujedno dodaje da je reč o užasno komplikovanom projektu, a posebno kada je u pitanju deonica od Beloljina do Merdara.

„Tih drugih 45 kilometara od Beloljina do Merdara… zamislite, imaćemo 14 kilometra u tunelima i 10 kilometara u mostovima, na ukupnoj deonici od samo 77 kilometara. To je neverovatan zadatak za ove ljude koji treba da rade i grade, tako da čestitam njima, hvala im što im nije teško što moraju da rade i po ciči zimi“, kazao je Vučić.

Predsednik je ujedno kazao da će izgradnja celokupnog auto-puta od Niša do Merdara koštati oko 650 miliona evra.

„Ogroman novac ulažemo u deo Nišavskog, a najveći deo u Topličkom okrugu, koji će da ima višestruki značaj i ekonomski i politički, ali značiće i novi život za Prokuplje, Blace i posebno za Kuršumliju i za Prolom Banju i za Kuršumlijsku Banju i za Đavolju Varoš…“..

Potom je objasnio za koliko će građani moći da stignu do Niša nakon završetka izgradnje auto-puta.

„Za samo nekoliko godina od Niša do Merdara, a od Niša do Prokuplja za samo dve i po godine, stizaće se za 45 minuta, odnosno 15 minuta lagane vožnje kroz prelepe predele Toplice“, kazao je Vučić.

Najavljuje najmoderniji auto-put koji će zameniti magistralne puteve.

Kaže da će projekat veoma pomoći u infrastrukturnoj povezanosti, ali i bezbednosti saobraćaja i ekološkog statusa gradova i sela.

„Ako na to graditeljsko delo dodamo i fundametalne evropske i univerzalne vrednosti koje su oličene u četiri slobode – kretanja roba, ljudi, usluga i kapitala, mi smo na pravom putu da svoj trag u vremenu ostavimo na najlepši i najljudskiji mogući način“, kazao je predsednik Srbije.

Poručuje da Srbija mora svoj deo posla da obavi.

„Neće i ne sme da stane. Srbija mora da ubrzava svoj put i korak napred“, kazao je.

Na kraju se osvrnuo na ono čega se „ne stidi, već, naprotiv, ponosi“, a za šta su ga mnogi optuživali:

„Mi ćemo morati u budućnosti da gradimo neuporedivo bolje odnose sa Albancima i moramo da gradimo infrastrukturu za to. Moraćemo da imamo odlično tržište i u Prištini i u Tirani za naše proizvode. Ono što više mi ne proizvodimo i ono što su neki drugi proizvodi, moći ćemo da kupujemo jeftinije i da smanjujemo operativne troškove svih naših kompanija“, naglasio je Vučić.

Srpski predsednik ujedno „auto-put mira“ definiše kao „put spasa za naš narod u Gračanici“.

„Oni će moći da u najkraćem mogućem vremenu dođu do centralne Srbije“, poručio je Vučić te kazao da je beskrajno zadovoljan kada se gradi i radi.

Vučić je na kraju podsetio da se prvi put o izgradnji „auto-puta mira“ razgovaralo još 2013. godine, sa nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel.

„Prošlo je nekoliko godina, ali smo gurali projekat napred i na kraju izgurali“, kazao je srpski predsednik koji se zahvalio Merkel, Ursuli fon Der Lajen i Evropskoj komisiji.

Izvor :
Kossev