Vučić, Kurti, Lajčak na večeri u Berlinu, novi sastanak 13. maja

Završetak radnog dana za javnost kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine jeste zajednički susret Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Berlinu.

„Hvala nemačkim domaćinima na organizaciji dijaloga Beograda i Prištine“, poručio je kratko srpski predsednik na Tviteru, podelivši zajedničku fotografiju na kojoj se nalazi i Miroslav Lajčak.

„Dobrodošla je prilika za jednim neformalnim razgovorom za večerom o dijalogu sa Premijerom Kurtijem i Predsednikom Vučićem u Berlinu“, poručio je u međuvremenu i Lajčak, takođe objavivši fotografiju sa zajedničke večere.

Zahvalan je Lajčak nemačkoj vladi što je bila domaćin i najavljuje nove razgovore Kurtija i Vučića 13. maja.

Ono u čemu evropski posrednik za dijalog nije uspeo od jula prošle godine jeste upravo nemački kancelar – da osigura priliku za susret pregovarača iz Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

Srpski predsednik i kosovski premijer ranije tokom popodneva su se u odvojenim susretima sastali sa nemačkim kancelarom sa kojim su potom i održali zasebne konferencije za medije.

„Nedavna ruska agresija u Ukrajini doprinela je našim neslaganjima. Ali ostajemo privrženi principijelnom dijalogu sa Srbijom za sporazum usredsređen na uzajamno priznavanje2, poručio je Kurti nakon zajedničke večere, koja je, kako je sam Kurti naveo, održana u palati Borsig u Berlinu.

Izvor :
Kossev