Vučić: Izbori veoma brzo, svakako u narednih šest-sedam meseci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će izbori u Srbiji biti održani veoma brzo, za tri ili šest meseci, a svakako u narednih šest-sedam meseci, dodajući da su lokalni i pokrajinski izbori redovni, a najverovatnije će biti održani i parlamentarni.

Vučić je novinarima u Budimpešti, komentarišući izjavu potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je pala vlast u Beogradu „samo to ne zna“, naglasio da je opoziciju „sto puta pitao“ kada žele na izbore.

„E, pa nije ovo fontana želja, da tražite beogradske, a druge nećete. Imaće izbore veoma brzo. Da li će biti za tri ili šest meseci. Svakako u narednih šest-sedam meseci će biti izbora“, naglasio je Vučić.

„Trla baba lan“

Govoreći o tekstu u britanskom listu Tajms u kojem je označen kao Vito Korleone i Al Kapone, Vučić objašnjava da to nije ocena lista, već izjava poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića.

„U tekstu nema ništa. Trla baba lan, da joj prođe dan. Znate koliko se ja sekiram zbog tih tekstova. Zabrinuo bih se da pišu lepo o meni“, rekao je Vučić.

„Dogovor je da ne pričamo o sastanku u Atini“

Najavljujući sutrašnju posetu Atini, Vučić je rekao da će tema biti evropske integracije Zapadnog Balkana, ali da čeka da vidi koje su druge teme.

Vučić ističe da ne zna zašto je pozvan na sastanak u Grčkoj.

„Jedna od tema će biti evrointegracije. Ne bi oni mene zbog toga zvali, a otkud znam zašto su me zvali. Čak i da znam, ne bih o tome pričao. Čak i ako znam, ne mogu da govorim o tome, dogovor je da o tome ne pričamo“, rekao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Atini 21. i 22. avgusta na neformalnom sastanku lidera zemalja regiona na kome su najavljeni još predsednica Evropske komisije i predsednik Ukrajine.

Vučića je pozvao u goste predsednik vlade Grčke Kirjakos Micotakis.

Osim političara iz regiona ukjućujući i Kosovo, večeri bi trebalo da prisustvuju još predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Pored zajedničke večere, predviđeni su i bilateralni sastanci.

Prethodno su predstavnici vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj 22. avgust označili kao dan kada se očekuju pojačani pritisci na Beograd i Banjaluku.

„Sve je zamena teza“

Vučić je novinarima u Budimpšeti rekao i da ne zna šta je pretnja Crnoj Gori kada neko iz Srbije kaže da nije lepo što su priznali deo njene teritorije, navodeći da su izjave pojedinih crnogorskih političara izvrtanje stvarnosti, istine i bezobrazluk.

„Neki žive da prave kampanju protiv Srbije. Je l’ treba da dignemo spomenik onima koji su priznali nezavisnost Kosova“, upitao je Vučić.

„Baš me briga ko će da uđe u Vladu Crne Gore, mene interesuje položaj Srba, kao predsednika susedne, prijateljske zemlje“, rekao je Vučić i dodao da se nikad nije mešao u sastav vlade druge zemlje.

„Znate, mnogo smo srećni što ste priznali nezavisno Kosovo. Šta da neko traži Ulicinj, Rožaje, Plav i mi prihvatimo, a ako nam zbog toga ne pošalju cveće i mašnicu, reći ćemo da nam pretite“, ilustrovao je on.

Vučić je tu situaciju uporedio sa Kosovom i Aljbinom Kurtijem „koji čini sve da izazove sukobe, nemire“.

„Uvek su krivi Vučić i Srbija, jer ne priznaju Kosovo. Sve je inverzija, zamena teza, dvostruki aršini… Čime je zaprećeno Crnoj Gori. Sve najbolje želimo, mi smo prijateljska, bratska država, samo nemojte da nam zabranite da pitamo šta je sa 30 odsto Srba“, rekao je Vučić.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović prethodno je na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) poručio da je neprihvatljiv bilo koji pokušaj posrednog ili neposrednog mešanja inostranih aktera, iz regiona ili ostatka sveta, u kreiranje Vlade u Crnoj Gori.

Sa Mađarskom o infrastrukturi i pripremama za EKSPO 2027

Vučić je izjavio i da je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i predsednicom te zemlje Katalin Novak razgovarao o završetku brze pruge Beograd – Budimpešta, skladištima za gas, ali i o saradnji sa tom zemljom u pripremi manifestacije EKSPO 2027.

„Mada je reč o pruzi Beograd – Budimpešta, mi ćemo svoj deo završiti na vreme, a možda i pre roka“, rekao je Vučić.

„Zamolio sam Orbana da Mađarska sa kineskim izvođačina ubrza svoj deo da bismo samo za dve godine iz jednog u drugi grad putovali za dva sata i 40 minuta“, istakao je Vučić.

On je rekao da su delegacije dve države razgovarale i o kapacitetima za skladištenje gasa koje Srbija iznajmljuje u Mađarskoj i mogućim opasnostima vezanim za energetsku stabinost.

Prema njegovim rečima, Mađarskoj je ponuđena saradnja u kontekstu organizacije EKSPO 2027 koji se održava u Beograd.

Vučić je ponovio stav da bi najboljim svetskim kompanijama trebalo ponuditi upravljanje i održavanje novih stadiona koji se grade u Zaječaru, Leskovcu, Loznici i Kragujevcu, a potom i Nacionalnog stadiona u Beogradu.

„Pronaći ćemo neku od najboljih svetskih kompanija koja će nam pomoći da održavamo to, ali i da stalno donosi nove sadržaje“, rekao je Vučić, navodeći da to ne sme da se ostavi lokalnim samoupravama.

Vučić je naveo da je tema sa mađarskim sagovornicima bila i mogućnost da se na graničnom prelazu Reske/Horgoš uvede zajednička kontrola, jedan punkt umesto dva, za građane Srbije i Mađarske.

On je najavio da će u toku dana razgovarati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Izvor :
FoNet