Vučić: Ili će se prihvatiti dogovoreno iz 2013. i 2015. ili je kraj svega

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da je jasno da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, kao i da je Kurti odbio predlog EU za prevazilaženje krize posle izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali.

„Imali smo ne lake sastanke i rekao bih da sam veoma zabrinut, jer je po ključnom pitanju formiranja ZSO jasno da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre deset godina“, izjavio je Vučić novinarima posle nove runde dijaloga pod okriljem EU u Briselu.

„Danas smo prvi put došli do zida i bilo je jasno od trenutka kad je predstavljen nacrt Upravljačkog tima“, rekao je Vučić.

Kazao je da su predstavnici Prištine ponovili da takva ZSO nije u skladu sa kosovskim ustavom i da ne žele Republiku Srpsku na Kosovu.

„U svim članovima Statuta jasno se poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. Nema nijedne tačke u kojoj se govori o nečemu što već nije dogovoreno i već nije potpisano“, podvukao je Vučić.

Kazao je i da se večeras razgovaralo o trenutnoj situaciji posle, kako je rekao, „sramnih i nelegitiminih“ izbora ne severu Kosova, i da je EU izašla sa svojim predlogom koji je on prihvatio, ali ga je Priština odbila.

„Do 28. (maja) bi trebalo da oni koji su dobili 3,4 odsto glasova, a od srpske populacije 0,02 odsto… Treba neko da upada u kancelarije i zauzima taj prostor. Znate kakav je to rizik? Znaju i ljudi u EU“, rekao je Vučić, ali nije želeo da iznosi detalje evropskog predloga.

„Nadam se da će razgovori biti nastavljeni i da ćemo, uprkos činjenici da smo došli do zida, moći da nađemo rešenja u budućnosti. Moramo i jedni i drugi da učinimo kompromise i koncesije. 2015. smo Mustafa i ja potpisali principe, oni se sada odriču, kažu ne može nijedan. Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. ili je kraj svega. Neko mora to da razume“, poručio je.

Predsednik Srbije upozorio je da se kada dogovora nema raduju i ekstremni Albanci i ekstremni Srbi.

Vučić je albanskim novinarima sa Kosova poručio i da je Srbija u prošlosti pravila brojne greške, ali da se plaši da Priština ne samo da ništa iz tih grešaka nije naučila, već ih pravi na još grublji način.

Izvor :
N1 Srbija