Vučić i Kurti u ponedeljak u Skoplju na sastanku lidera regiona o Zapadnom Balkanu

Lideri Zapadnog Balkana okupiće se početkom naredne sedmice u Skoplju gde će sa predstavnicima EU i regionalnih organizacija razgovarati o planu rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska komisija.

Domaćin sastanka u ponedeljak, 22. januara biće premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, a učešće su najavili: predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Milojko Spajić, Kosova Aljbin Kurti i ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić, saopštila je vlada Severne Makedonija.

Na sastanku će učestvovati i generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan.

Učestvovaće i viceremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić i ministar finansija Fatmir Besimi, kao i njihove kolege iz zemlja Zapadnog Balkana.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan u Skoplju učestvuju i regionalne organizacije, Savet za regionalnu saradnju (RCC), CEFTA i Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, kao i međunarodni finansijske institucije.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji.

Pethodno će u nedelju, 21. januara, u Skoplju biti potpisani protokoli za ; slobodan pristup tržištu rada u zemljama Otvorenog Balkana, inicijative koja okuplja Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Predviđeno je da tom događaju prisustvuju premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.