Vučević: Vlada će biti sastavljena brže nego prošla

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je da u zakonom predviđenom roku očekuje konstitusanje parlamenta, ne precizirajući da li će to biti na proleće.

Vučević je za RTS rekao da će to biti brže nego prošlog puta, navodeći da građani ne treba da brinu jer sve funkcioniše, sva ministarstva rade i nema pravnog vakuuma do izbora nove vlade, koja će raditi u punom kapacitetu.

Objašnjavajući da se moraju sačekati konačni rezultati izbora održanih 17. decembra 2023, kada počinje da teče rok za konstituisanje parlamenta, što bi moglo biti oko Sretenja (15. februar) ili koji dan posle, Vučević je rekao da se potom očekuju razgovori o formiranju vlade.

Prethodni parlamentarni izbori u Srbiji su održani 3. aprila 2022, a Vlada je izabrana skoro sedam meseci kasnije, 26. oktobra.

“Nisam optimističan da će Beograd i Priština postići dogovor o Kosovu do kraja godine”
Vučević je ocenio da nije optimističan da će Beograd i Priština postići dogovor o Kosovu do kraja godine i dodao da bi voleo da ga vreme demantuje po tom pitanju.

“Nažalost, realnost je da će se pritisci na Srbe na Kosovu i Metohiji nastaviti, šalje se poruka da Srbi nisu poželjni na mestima gde vekovima žive. A nastaviće se pritisci i na Srbiju i po pitanju Kosova i po pitanju sankcija Rusiji”, rekao je on.

Vučević je dodao da pojedine članice NATO-a podržavaju naoružavanje Kosovskih bezbednosnih snaga, ali da ta informacija još uvek nije javna.

“Pokušavaju da srpsku imovinu prebace na Prištinu, to je jedinstvena agenda (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija da Zajednica srpskih opština ostane bez ičega. Da se pleni imovina Srbije i srpske zajednice, kao i imovina Srpske pravoslavne crkve, žele da nas isčupaju iz korena, da pokažu da mi tu ne pripadamo. A ima nekad tu i prećutne saglasti međunarodne zajednice, da Priština nastavi tako da se ponaša”, rekao je Vučević.

Izvor :
Fonet