Vučević: Srbija uspela da temu Kosova vrati u UN

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je Srbija, posle dugo vremena, uspela da vrati temu Kosova u UN, odnosno Savet bezbednosti.

Vučević je na RTS istakao da je izlaganje predsednika Republike Aleksandra Vučića na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu bilo značajan diplomatski uspeh Srbije.

“Ta politička bitka će se nastaviti. Ona neće stajati. I nemojte da očekujete da će preko noći nešto možda da se reši. Ali, važno je da mi budemo uporni, da imamo veru, da imamo mudrost i znanje kako da u vrlo teškim uslovima i okolnostima, geopolitičkim, političkim, štitimo naše nacionalne i državne interese i da štitimo Srbe na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučević.

Prema njegovoj oceni, pitanja o tome šta ćemo sada raditi ne smeju da imaju prizvuk obezglavljenosti i obeshrabrenosti.

“Vrlo je komplikovano, vrlo je složeno, ali Srbija mora biti uporna i mudra u zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa. A naš državni i nacionalni interes jeste da čuvamo mir, da ne nasedamo na (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurtijeve provokacije, a prvorazredan interes – državni, nacionalni, narodni, jeste da sada čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji. Političkim, diplomatskim, svim znanim i neznanim veštinama koje možemo da primenimo kao jedna država i da ne očekuje niko da sve unapred karte pokažemo, da ne bi druga strana morala da zna unapred svaki naš potez”, kazao je Vučević.

Vučević je naveo da je bezbednosna situacija na Kosovu izazovna i vrlo teška.

“Mi preduzimamo određene aktivnosti po pitanju odbrane naše zemlje. Radimo svaki dan da nam vojska bude jača, jer je to najjači i najsnažniji garant mira za našu državu i najjači odvraćajući faktor prema svima onima koji nemaju dobre namere. Da nemamo ovakvu vojsku kakvu danas imamo, verujte, mnogo teže i gore poteze bi i Kurti i oni koji ga pokrivaju i podržavaju učinili prema nama, našoj državi i našem narodu na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučević.

Izvor :
RTS, Tanjug